donderdag 15 maart 2018 - 13:30 - 16:30 uur

Expositie Kruisweg van Ruud Bartlema

Tijdens de veertigdagentijd 2018, 13 februari t/m 3 april, hangt in de kerkzaal van kerkgebouw De Toevlucht een moderne kruisweg, schilderijen van Ruud Bartlema, theoloog en kunstenaar.
Deze kruisweg werd in 1988 gemaakt in opdracht van KRO televisie voor de passieviering op Goede Vrijdag. Uitgangspunt voor de kunstenaar was de Passiemuziek van Willem Vogel bij Matteüs 27.
De kruisweg bestaat uit zeven ‘staties’ waarin het lijden van Jezus in verband wordt gebracht met het lijden van onschuldige mensen in de hele wereld. De ondergrond van de meeste staties wordt gevormd door opgeplakte krantenberichten, die in de afbeeldingen meespelen.
Belangrijk element in enkele schilderijen vormt de volle maan, als aanduiding van Pesach, het joodse paasfeest, dat de achtergrond is waartegen het lijdensverhaal zich afspeelt.
De kruisweg is te bezichtigen op donderdag 1, 8, 15 en 22 maart, een toelichting is erbij te verkrijgen. Tijd 13.30 – 16.30 uur. En uiteraard rond de kerkdiensten. Op maandag 19 maart zal Ruud Bartlema een avond in De Toevlucht verzorgen over kruisweg in het algemeen en zijn statiën in het bijzonder, aanvang 20.00 uur. De kerkzaal is dan open vanaf 19.00 uur voor bezichtiging van de kruisweg. Tram 15 halte Plesmanlaan). Zie ook: www.kerkopypenburg.nl.

Locatie: De Toevlucht

Kaart wordt geladen...
Terug naar de volledige agenda