Broeders en lutheranen proeven elkaars bier

De makers van het speciale Lutherbier gingen in september langs bij de broeders van Sint Jan, bekend van het Kloosterbier, om hun jubileumdrank aan te bieden. In de tas de allerlaatste flesjes met etiket van Luther, want de hele voorraad van 3000 liter is weg. Lutheranen, zo wordt gezegd, zijn immers echte levensgenieters.

Mascha de Haan en Henk Baaima bedachten het bier met twee anderen om het Reformatiejaar op een ludieke manier te vieren. De drank kreeg een Luthers smaakje door de appel. ‘Als morgen de wereld zou vergaan, dan zou ik vandaag nog een appelboom planten,’ zou hij ooit gezegd hebben. ‘Proef je de appel’, vraagt Macha aan broeder Thomas. Mm, hij vindt de drank ‘lekker fris’. ‘Rooms-Katholiek of Luthers, we drinken natuurlijk graag elkaars biertje.’

Mascha drinkt het Kloosterbier dat hier in de winkel van de broeders te koop is. Ze vindt het zwaarder dan haar eigen bier, maar wel lekker. Broeder Thomas: ‘Het is ook donker, dat komt door de speciale graansoorten die we gebruiken.’ Een ander verschil is de omvang van de fles: het Kloosterbier wordt alleen geschonken uit grote flessen. Dat heeft een redden. ‘Kloosterbier drink je met broeders’, staat op het etiket. ‘Je deelt het met elkaar. En delen komt voort uit naastenliefde, de kern van het Evangelie’, zegt de vrouw die helpt in de winkel. Het Kloosterbier wordt gebrouwen om een brug te slaan met mensen die misschien nooit in een kerk zullen komen.

De broeders willen de productie verhogen van honderd naar duizend liter per jaar. En het Lutherbier maakt een doorstart dankzij een brouwerij in Woerden. Thomas kijkt nog eens naar het etiket: ‘Mooie afbeelding van Luther.’

Tekst: Hans Hemmes
Beeld: Matthijs Termeer

Kerk in Den Haag  bestaat in november precies twintig jaar. De redactie is benieuwd: wat vindt u van het blad/de website? Uw mening (2 minuten invultijd) is ons verjaardagscadeau. Daarmee hopen wij u te trakteren op een nog mooier blad/website. Om de redactie blij te maken: klik hier.

Deel dit artikel