Expositie Kloosterkerk: Zondvloed Nu

Welke betekenis heeft het verhaal van de Zondvloed nog? Negen merendeels jonge fotografen geven hun eigen visie op dit verhaal. Foto-expositie met workshops in de Kloosterkerk.

De verhalen achter de werken zijn vaak zeer indringend. Zo verbeelden de kinderportretten van Ingemar Jorijn Mulder (1990) de grote druk waaraan kinderen reeds van kleins af aan onderworpen worden. Zij baseerde haar foto’s op het, in haar ogen, gruwelijke gegeven dat God met de Zondvloed ook kinderen straft.
Anaïs López (1981) verbeeldt het verhaal van Mynah, een spreeuwsoort die vanwege zijn schelle geluid wordt verjaagd uit zijn habitat. Mynah staat voor López symbool voor wat er niet past in deze maatschappij.
Cigdem Yuksel (1989) focust zich juist op de hoop die uit het zondvloedverhaal spreekt. De foto van de jonge acrobaat Arthur maakte zij in een sloppenwijk in Zambia. De acrobatiek trekt hem uit de negatieve spiraal. De springende Arthur staat symbool voor het opstijgen naar een beter leven.
Een zeer persoonlijk verhaal is dat van Ilvy Njiokiktjien (1984). Afgelopen najaar overleed haar moeder na een kort ziekbed. Deze ‘persoonlijke Zondvloed’ vertaalde Ilvy in een intiem familieportret. ‘Ik leg altijd het leed van anderen vast en fotografeer nooit mezelf of mijn familie. Nu ik zelf verdriet heb, vond ik dat ik daar niet omheen kon.’
De overige fotografen in de tentoonstelling zijn: Erik van Bemmel (1985), Martijn Fabrie (1990) en Stephanie Nypels (1991).

Workshops
Drie van de negen fotografen geven een workshop tijdens de tentoonstelling.
Zaterdag 23 juni van 13.00 tot 16.00 uur: Ilvy Njiokiktjien (eerste fotograaf des Vaderlands) zal (familie-)foto’s van u maken. Het thema is, wie wilt u meenemen op de Ark? Wie neemt U mee?
Zaterdag 7 juli van 13.00 tot 16.00 uur: Martijn Fabrie beschrijft, aan de hand van zijn werk dat hij maakte voor de tentoonstelling Zondvloed, hoe met fotografie een verhaal kan worden verteld. Vervolgens gaan de deelnemers aan deze workshop zelf aan de slag met het maken van één of meerdere foto’s in de stad.
Zaterdag 25 augustus van 13.00 tot 16.00 uur: Bruno van de Elshout zal naar aanleiding van zelfportretten, die ter plekke gemaakt worden, bespreken hoe wij als mensen onze eigen grote belofte kunnen zijn, maar ook een bedreiging voor onszelf.
Kaarten en opgave: Bijbelsmuseum.nl

Opening expositie: vrijdag 22 juni, 16:30 uur.
Bezichtiging tot 19 september: dinsdag t/m zaterdag, 12-16 uur.
Kloosterkerk, Lange Voorhout 4.

Deel dit artikel