‘Fantastisch nieuws’ voor orgel Nieuwe Kerk

De restauratie van het monumentale orgel van de Nieuwe Kerk aan het Spui is een grote stap dichterbij gekomen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wil 210.000 euro bijdragen aan het project, meldt minister Van Engelenshoven. De stichting Nieuwe Kerk vindt dit ‘fantastisch nieuws’.

Van Engelshoven stuurde onlangs een lijst naar de Kamer met rijksmonumenten die in aanmerking komen voor in totaal bijna 34 miljoen euro aan subsidies. Tot grote verrassing van de orgelcommissie staat de Nieuwe Kerk ook op dit overzicht. ‘Dit is een gigantische stap voor ons project. Daarmee is de financiering voor restauratie rond’, zegt secretaris Jitske Zitman van de stichting Nieuwe Kerk.

Er is 3 ton nodig om het Duyschot-orgel schoon te maken en het leer te vervangen. Het orgel uit 1702 heeft een unieke klank en kan allerlei soorten muziek spelen, van jazz tot Bach. Het project beleefde in 2016 een vliegende start bij het afscheid van Jozias van Aartsen. Hij vroeg om donaties voor de restauratie van deze ‘parel uit de Gouden Eeuw’.
De stichting wil het orgel ook nog zichtbaarder maken door de huidige glazen wand voor de pijpen te vervangen door een beweegbaar paneel. Dat kost nog een ton.
De Nieuwe Kerk is het enige Haagse rijksmonument dat prijkt op de lijst van OCW. In Zuid-Holland krijgt ook de parochiekerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart in Oude Tonge steun van het ministerie voor restauratie.

Deel dit artikel