November, maand voor de overledenen

Denken aan dierbare overledenen. Stilstaan bij vergankelijkheid. Rouwen en troost zoeken. Van oudsher schenken kerken in november bijzondere aandacht aan de dood, het verdriet en wat aan eeuwigheidswaarde voortduurt. Herdenken in de herfstmaand blijft, maar onze rituelen veranderen. Samen aan de doden denken doen we niet meer uitsluitend onder volwassenen, met Allerzielen, op begraafplaatsen en voor naasten. Een overzicht van hedendaagse Haagse rituelen.

Dichter bij de dood
Dertien dichters en twee troubadours lopen een route langs de graven van dichters en kunstenaars. Ze gedenken hen met voordrachten uit eigen werk en dat van de overledenen. Aansluitend een concert.
Do 2, 18:30-20 u – Begraafplaats Oud Eik & Duinen, Laan van Eik en Duinen 40

Eigen kwetsbaarheid
Viering ter herdenking van overledenen én van de eigen kwetsbaarheid en relativiteit van goed en kwaad. Met het Gregoriaans Koor Gaudete. Org:. De Zinnen.
Do 2, 19-20 u – Christus Triumfatorkerk

Lunchen
Gezellige lunch waarbij teruggedacht wordt aan dierbaren. Opgave: pastoorvanars@parochiedevierevangelisten.nl.
Do 2, 11:30-13:30 u – Pastoor van Arskerk

Kinderen
Middag op een Haagse begraafplaats voor 12-18 jarigen, om bloemenkransen te leggen, graven schoon te maken en uitleg te krijgen over de verschillende (religieuze) rituelen die bij een afscheid naar voren komen. Info, opgave: Robin de Jong (Stek), rdejong@stekdenhaag.nl.
Zo 5, 15-18 u

Namen
Rooms-katholieke gedachtenisviering. De namen van overledenen van het afgelopen jaar worden opgelezen, het Vocaal Ensemble Casuquo speelt muziek. Na afloop koffie en thee. De begraafplaatsen zijn open tot 20 uur.
Ma 2, 16-17:30 u – St. Petrus Banden, Kerkhoflaan 10 – St. Barbara, St. Barbaraweg 6.

Voor migranten

Duizenden mensen sterven anoniem en dagelijks aan de Europese grenzen, op zoek naar bescherming en veiligheid. Herdenking met speeches van ‘ervaringsdeskundigen’ en een collectief herdenkingsritueel door Dancers on the Edge. Org.: Justice and Peace, Stek, Cordaid, Haagse Gemeenschap van Kerken.
Zo 5, 15:30-16:30 u – Lange Vijverberg (naast de Hofvijver)

Tieners
Naast de vergevingsdienst, kent de Kloosterkerk ook het vieren van de oogst en het ritueel van het gedenken van gestorvenen. Kinderen uit de onderbouw van de middelbare school worden uitgenodigd om daarover te praten met de predikanten en de jeugdwerker.
Zo 5, 12 en 19; 10 u – Kloosterkerk

Kids
De lampionnen van Sint Maarten, kaarsen en olielampen in kerken en tempels, lichtjesfeesten, het gedenken van overledenen. De dagen worden korter en de rituelen rondom het licht intenser. Kindermiddag (7-11) met verhalen, liederen en spel, kaarsen maken en versieren. Opgave: Nicolle Pronk, nicollepronk@outlook.com en 0617516451.
Do 9, 16, 23; 16-17 u – Abdijkerk

Alleen Café
Rouwen en alleen verdergaan kan moeilijk zijn. Elke tweede dinsdag van de maand is er het Alleen Café gehouden: een ontmoeting tussen rouwenden, met ondersteuning en informatie over rouwen.
Di 14, 15-17 u – De Oase, Van Meursstraat 1

Lezing
Hoe kun je het levenseinde zien: als angst of wens? Lezing en gesprek met arts Jaap Dekker in een serie over maatschappelijke/levensbeschouwelijke thema’s. Org. Haagse vrijmetselarij Driehoek. Info, opgave: loge-driehoek.nl.
Di 14, 20-22 u – Haags Logegebouw, 2e Sweelinckstraat 131

Deel dit artikel