Pua en Sifra, om jaloers op te worden (7 mrt)

Op Internationale Vrouwendag worden twee beroemde vroedvrouwen herdacht in de Vredeskapel. Het zijn Pua en Sifra, van wie verhaald wordt in het bijbelboek Exodus.
‘Pua en Sifra hebben de levensloop van het volk Israël behoorlijk beïnvloed’, zegt Nan Stoltenhoff, die de bijeenkomst initieerde.
In Exodus1:15-22 staat dat de Egyptenaren bezorgd waren, omdat het aantal zonen van Jacob groeide. Zij werden tot slaven gemaakt. De farao was bang dat in het volk van Israël een koning zou opstaan. Dus moesten alle joodse, eerstgeboren jongetjes worden verdronken in de Nijl.

Weggemoffeld
Stoltenhof: ‘Dat hebben de vroedvrouwen Pua en Sifra niet gedaan. Vele anderen gehoorzaamden ongetwijfeld wel, uit angst. Pua en Sifra zeiden: sorry, die joodse vrouwen zijn zo sterk, die kinderen zijn allang geboren en weg voordat wij aankomen. Werkten zij samen of individueel? Hielp de één bij de bevalling terwijl de ander het kind wegmoffelde? Of wisten zij niet eens van elkaars bestaan? We weten het niet. Pua en Sifra deden dit met gevaar voor eigen leven.
Uit dit verhaal blijkt dat er al eeuwen strijdbare vrouwen zijn. Wij zijn niet nu pas vernieuwend bezig. Pua en Sifra werden niet gestuurd, ze werkten niet in georganiseerd verband. Ze waren wanhopig moedig, om jaloers op te worden.’

Onafhankelijk
‘Pua en Sifra waren waarschijnlijk economisch onafhankelijk. Nog te vaak zijn vrouwen dat anno 2014 niet. Er is nog geen gelijke salariëring of Kamervertegenwoordiging. Vrouwen worden elders nog steeds als koopwaar verhandeld. Er is aan emancipatie nog veel te doen.
Deze twee vroedvrouwen zijn zich er nooit van bewust geweest dat hun activiteiten zo lang zouden voortleven. Wij praten er nu nog over. Een eerbetoon na drieduizend jaar, daar kan geen lintje tegenop.’

Vrijdag 7 maart, 15-16.30 uur, Malakkastraat 7. Aanmelden via duinvre@xs4all.nl of tel. 324 57 78.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *