Slavernij in een stad van vrede en recht

Slavernij bestaat nog steeds, ook al viert Nederland op 1 juli dat het 155 jaar geleden is dat slavernij in Suriname, Curaçao en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft.

In de aanloop naar die viering houdt het Haags Vredes Initiatief in mei een symposium dat gewijd is aan hedendaagse, moderne slavernij. Het gaat over slavernij wereldwijd, mensenhandel, sekswerkers en domestic workers. Domestic workers zijn huishoudelijk werkers zonder verblijfspapieren, die compleet zijn overgeleverd aan hun werkgevers. Speciaal in Den Haag komt dat voor, bij verschillende diplomatieke vertegenwoordigingen.

De Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) is op dit moment bezig met een visiedocument, dat de moderne slavernij onder de aandacht wil brengen van de gemeentepolitiek. Juist in een stad die zich profileert als internationale stad van vrede en recht horen dergelijke praktijken niet thuis, zo stelt de HGK.
Ook wijst de Haagse kerkengemeenschap op het feit dat het slavernijverleden nog steeds doorwerkt bij een deel van onze Nederlandse bevolking, met name bij afstammelingen van de tot slaaf gemaakte Afrikanen. Deze mensen met wortels in Suriname en Curaçao dragen de littekens daarvan.

Op 5 mei is het bevrijdingsdag. Het zou een dag van algehele vrijheid moeten zijn.
In dit mei-juni-nummer van Kerk in Den Haag staan artikelen over moderne slavernij. En over enkele maatschappelijke trends die ook de zogenaamde vrije mens tot ‘slaaf’ kunnen maken.

Het symposium is 25 mei, ’s middags vanaf 13.30 uur. Doopsgezinde Kerk, Paleisstraat 8. haagsvredesinitiatief.nl. Op 1 juli viert de HGK met alle Hagenaars 155 jaar afschaffing slavernij. Om 18 uur inloop, 19 uur viering, 20 uur feest. Emmauskerk.

Deel dit artikel