Korps Haaglanden Leger des Heils: Muzikale peptalk met een vleugje militarisme

Het Leger des Heils is verhuisd. Wat gebleven is: een flinke brassband en enthousiast zingende bezoekers. Driekwart van de dienst bestaat uit vierkwartsmaats marsmuziek.

‘We gaan eens kijken of de nieuwe zaal ons fortissimo aankan’, zegt de dirigent van het muziekkorps als hij een nummer aankondigt. Dat klinkt als een aardige samenvatting van wat niet alleen de muziekafdeling, maar het hele Korps Haaglanden van het Leger des Heils uitstraalt. Het spat ervan af tijdens deze viering.
Het Leger is net verhuisd van de Prinsegracht naar Vrederust, de Ambachtsgaarde. De dienst op Pinksterzondag is de eerste bijeenkomst in het nieuwe gebouw. Een sobere zaal, alleen een glas-in-loodraam in de vorm van een kruis zorgt voor kleur. De zaal is vol, de stemming opgewekt. Links en rechts krijg ik een hand ter verwelkoming.
Als het muziekkorps het openingslied inzet, wordt er enthousiast meegezongen en bij het refrein meegeklapt. De vierkwartsmaat ligt gemakkelijk in het gehoor en maakt de melodie voorspelbaar. Een rij voor mij slaat een oudere heilssoldaat met een ernstig gezicht op een tamboerijn. Ondanks het swingende en opbeurende karakter van het lied gaat het hier om een serieuze zaak.

Doeners
Voor een kerkelijke bijeenkomst is het muzikale gehalte in de vorm van een brassband best indrukwekkend. Zo’n vijfentwintig koperblazers en een slagwerker begeleiden de gemeente, die ‘Zend het vuur vandaag,’ zingt, gevolgd door ‘Een rivier vol van vrede in mijn hart en een fontein vol van blijdschap’. De muziek beslaat ongeveer driekwart van de dienst. Alle noten en woorden zijn geloofsgetuigenissen, afgewisseld met de vraag aan God om kracht en toewijding.
Het lijken mij geen twijfelaars, maar doeners in woord en daad die elkaar inspireren door het samenzijn en het samen beleven van de muziek. Muzikale peptalk dus, met een vleugje militarisme door de keuze van de instrumenten en het hoge aanmoedigingsgehalte van de liedteksten.

Ter afsluiting speelt de band een mars. Terwijl iedereen naar de koffie loopt, beginnen twee mensen voorin de zaal te dansen. Ze hebben er duidelijk plezier in. Leuk om te zien; al vind ik de danspassen wel wat weg hebben van marcheerbewegingen.

Deel dit artikel

Een gedachte over “Korps Haaglanden Leger des Heils: Muzikale peptalk met een vleugje militarisme

Reageren niet mogelijk.