‘Leven in Laak’ bezuinigt met Kerst

Geen nieuwe dingen aanschaffen tijdens de adventstijd, dat is de uitdaging waarmee de missionaire gemeenschap Leven in Laak aan de slag gaat. Ruilen, delen en tweedehands spullen kopen mag wel. Ook bewoners buiten Laak kunnen meedoen.

Terwijl buiten het herfstzonnetje uitbundig over de Trekvliet in het Laakkwartier schijnt, vertelt Kirsten Spruijt (24) in Paviljoen Kobus over Leven in Laak en de adventschallenge. Kirsten studeert Sustainable Energy Technology aan de Technische Universiteit in Delft en woont samen met haar man in Laak. Ze is actief in het missionaire project dat drie jaar geleden door theologe Petra de Nooy werd gestart. Leven in Laak: een nieuwe manier van kerk-zijn, sterk betrokken op de buurt. Twee keer per maand zijn er vieringen, maar het is vooral ook een ‘doe-kerk’. De adventschallenge is daar een voorbeeld van.

Samen delen
Vanwaar deze uitdaging? ‘Het idee ontstond tijdens de Micha-zondag in oktober, waar we stilstonden bij welke invloed onze levenswijze heeft op de aarde. Als iedereen op de wereld zou leven zoals wij, dan zou deze planeet 3.5 keer zo groot moeten zijn. Vandaaruit bedachten we om tijdens de Advent geen nieuwe spullen te kopen, voeding en schoonmaakartikelen uitgezonderd. Wat wel mag is tweedehands dingen aanschaffen, ruilen en van elkaar lenen. Dat laatste is sowieso iets waar Leven in Laak voor staat: samen delen.’
Waarom in december, de maand van het vieren? ‘Juist in december kopen we veel frutsels die we eigenlijk niet nodig hebben. Met Kerst vieren we dat God naar de wereld komt om die van binnenuit te redden. We worden niet uit de schepping gehaald. Wij hoeven de aarde niet te redden, maar we hebben wel de opdracht ervoor te zorgen. Ons consumptiegedrag is niet goed voor de aarde. Door deze weken niets nieuws aan te schaffen, sta je er bewust bij stil hoe gemakkelijk je nieuwe dingen koopt en word je gedwongen naar alternatieven te kijken.
Het zou mooi zijn als mensen het vasthouden. Hopelijk ontdekken de deelnemers dat het prima te doen is. Ruilen en delen geeft bovendien meer betrokkenheid in de wijk. Je krijgt contact met buurtgenoten. Het maakt daarbij niet uit of je meer of minder te besteden hebt, het doel is bewustwording. Bewoners van Laak kunnen evenveel invloed hebben als iedereen. Het gaat erom wat je doet met wat je hebt ontvangen.’

Iedereen mag meedoen, je hoeft niet persé in Laak te wonen. Via #adventschallenge kun je op Facebook, Twitter en Instagram laten zien welke spullen je hebt geruild en welke oplossingen je hebt gevonden. Ook kun je vragen om tips en elkaar bemoedigen of helpen.

Tekst: Frouckje van der Wal
Op de foto: Kerstmaaltijd van Leven in Laak.

Deel dit artikel