Kerkentest: Evangelisch-Lutherse gemeente

In de Evangelisch-Lutherse gemeente (centrum) staat vandaag een bloemstuk in de vorm van een driehoek. Het is de zondag van de Heilige Drie-eenheid.

Den Haag slaapt nog als ik op weg ga naar de Evangelisch-Lutherse gemeente aan de Lutherse Burgwal. Bij binnenkomst een hartelijk welkom door ds. Trinette Verhoeven, de ouderling van dienst en enkele vrijwilligers. Ik krijg het Liedboek aangereikt en een Zondagsbrief, inclusief de orde van dienst. Ongeveer veertig personen zijn aanwezig, in leeftijd variërend van een jaar of 4 tot 80-plus.
Loes Klijn, de ouderling van dienst, vertelt rustig en duidelijk dat het vandaag zondag Trinitatis is: feest van Vader, Zoon en Heilige Geest. Zij geeft uitleg over het bloemstuk op de tafel. Een driehoek versierd met verschillende witte bloemen en klimop, symbool van vertrouwen.

Voetballen
Trinette Verhoeven roept de kinderen naar voren en laat een doos met een geheim zien: zij haalt er een bal uit. Hebben de kinderen wel eens een klein geheim? En wat is er bijzonder aan een bal? Hij heeft geen begin en geen einde. Je hoort de kinderen nadenken. Een van hen roept dat je met de bal ook kunt voetballen!
Het valt op dat de predikant de volle aandacht van de kinderen heeft. In de kindernevendienst hebben de kinderen stickers op de bal geplakt. Waaraan denken zij bij het woord God? Hemel, vrede, de Vader is liefde, Jezus aan het kruis.
In haar preek staat Verhoeven stil bij het feest van de Heilige Drie-eenheid: een lastige zondag. Op de voorzijde van de Zondagsbrief prijkt een afbeelding van drie hazen of konijnen, afkomstig van een kerkraam in Paderborn. Zij delen hun oren. Zo communiceren zij. De hazen kunnen niet zonder elkaar, net zoals de Vader, Zoon en Heilige Geest bij elkaar horen.

Na afloop spreek ik verschillende kerkgangers. De meesten zijn geboren en getogen lutheraan. Zij ervaren ruimte en vrijheid in de Lutherse kerk en zijn gehecht aan de liturgie. Men voelt zich hier echt thuis, er heerst een goede sfeer. De vrijwilligers zetten zich in voor een scala aan activiteiten. Van cantorij tot ouderenwerk, van liturgisch bloemschikken tot de voedselbank in de Lukaskerk. Zo geven zij allen op een eigen manier invulling aan hun geloof.
Als rooms-katholiek viel het me op dat gebeden en opbouw van de dienst veel overeenkomsten vertonen met een eucharistieviering. Een waardevolle ontdekking op deze ‘lastige zondag’.

Monique Meeussen
Archiefbeeld van de kerk.

Deel dit artikel