Kerkentest: Redeemer International Church

Wekelijks wordt in de Nieuwe Kerk aan het Spui een Engelstalige kerkdiensten van de Redeemer International Church gehouden. Veel interactie, maar weinig bezinning.

Opvallend veel Mondriaan-meisjes deze zondag. Blauw jurkje vóór mij, rood jurkje zes stoelen naar rechts en vooraan een geel zomerjurkje. Ze passen goed in de Nieuwe Kerk, die iedere zondagmorgen wordt gehuurd door de Redeemer International Church. En die iedere week goed gevuld is met Engelstalige gelovigen uit de stad en daarbuiten.
Redeemer is een jonge gemeenschap, met een start in 2010 in Den Haag en recente kerkplantingen in Delft, Maastricht en Brussel. Ook de kerkgangers zijn veelal veertig-min. Ik zie gezinnen met baby’s van amper één jaar, peuters en kleuters. Jongeren met bijbels, op papier of op hun telefoon, praten vrolijk. Het publiek is divers: Filippijnen, Nigerianen, Engelsen, Ieren, Amerikanen. Weinig Nederlanders.

Doneren via Paypal
De ontvangst is supervriendelijk. Bij de poorten van de Nieuwe Kerk worden er handjes geschud, vooraan in de kerk staat een welkomsttafel met inschrijvingen voor de verschillende kinderdiensten. Drie rijen stoelen worden vrijgehouden voor laatkomers.
De dienst is uitermate overzichtelijk. Exact op de volle kwartieren wordt er gewisseld. Eerst zingen we eenvoudige praiseliedjes. Dan is er een wervingsverhaal voor een wandeling tegen prostitutie in Den Haag. Vervolgens spreekt de leider van de gemeenschap (‘Je mag gratis komen, we ontvangen alles van God’), die wijst op de ‘Gift-day’ over enkele weken en de mogelijkheden om online en via Paypal donaties te doen. Daarna volgen korte getuigenissen van mensen die God prijzen om wat ze aan ‘goddelijke liefde’ in hun leven ontvangen. De prediker, ingevlogen uit Johannesburg, geeft in een half uur een humoristische uitleg over de rol van het christelijk gebed. Geregeld klinkt gelach. En Amen. Yes, Lord. Tot slot bidden de kerkgangers met elkaar en abrupt is de dienst afgelopen, zonder echte afronding en zending.

Erg aangenaam is de interactie. Er wordt veel aandacht gegeven aan het werken aan je eigen geloof, aan de activiteiten van Redeemer en aan kerkplantingen elders. De aansporingen zijn marketingtechnisch professioneel gepolijst. Nieuwkomers worden meermalen verwelkomd. Niet-gelovigen worden uitgenodigd Jezus te ontmoeten. De kansel is verdwenen achter een groot projectiescherm, via de beamer krijg je de inhoud van de (Engelstalige) dienst goed mee.
Deze evangelische uitingsvorm trekt overduidelijk veel jongeren. Niet alleen meisjes in zomerjurkjes, ook hipsters en expats. ‘Churchtainment’ en feel-good-positiviteit staan voorop. De makkelijk te verteren verpakking is belangrijk. Om die reden zou ik echter niet terugkeren, want het gaat voor mij ten koste van de bezinning. Hoe dan ook: dat (vergrijsde) kerken in Den Haag veel kunnen leren van deze aanpak, staat buiten kijf. Met iets meer rituelen en introspectie kan Redeemer hard groeien, denk ik zomaar.

Eric van den Berg
Foto van Eric van den Berg: gezellige drukte voor de viering van de Redeemer International Church.

Deel dit artikel