Twaalfde Kerkentest: geloof wordt steeds meer op maat geserveerd

Den Haag is nog nooit zo gelovig geweest als nu. Welgeteld 140 christelijke kerken telt de Residentie. In het juli/augustusnummer van KDH, en op deze website, twee handen vol korte reportages.

Het werd weer tijd: een nieuwe editie van de kerkentest van Kerk in Den Haag. Zoals het AD jaarlijks haring en oliebollen test en keurt, zwermen ook verslaggevers van Kerk in Den Haag regelmatig uit om de sfeer in de kerk te proeven. Dat gebeurt met bezoekjes aan wat sinds mensenheugenis de meest elementaire vorm van kerk-zijn is: de publieke eredienst op zondag.
Opnieuw zijn kerken bezocht in alle hoeken van het theologische en kerkelijke spectrum van de stad. Ook de synagoge stond op het programma, want zonder jodendom is het christelijk geloof niet voorstelbaar.
De keuze was niet eenvoudig. Het was weer een aangename verrassing te merken hoeveel christelijke kerken Den Haag telt. Met inbegrip van alle migrantenkerken – lang niet alle migranten in de stad zijn moslims – kan het aantal kerken op ruim 140 worden gesteld. In dit nummer worden er veertien beschreven. Dat is tien procent. Dat is misschien niet veel, maar de selectie biedt een aardige staalkaart van wat het kerkelijk leven anno 2017 aan variatie te bieden heeft. En dat is nogal wat. We durven met een gerust hart de stelling te poneren dat Den Haag nog nooit zo gelovig is geweest als nu.
De vraag is of zo’n grote variatie te prijzen valt of ernstig moet worden betreurd. Van oudsher zijn veel theologen ‘eenheidsapostelen’; alle schaapjes horen immers bij één kudde. Tegelijk waait de Geest waarheen hij wil en richten gelovigen vrolijk nieuwe kerken op als ze vinden dat dat moet gebeuren. Meer dan voorheen zoeken ze een kerk die past bij hun stijl van leven en geloven, hun thuistaal, hun afkomst of hun generatie. Zulke kerken hebben vaak een sterke sociale functie. De kerk als steun- en vriendengroep.
Traditionele grote parochie- of wijkkerken zijn er nog, maar de recente vernieuwing en vooral de verjonging van Den Haag dragen bij aan ook een verdergaande profilering van kerkelijke gemeenschappen. De Randstad is booming en daarvan plukken ook de kerken de vruchten. Het geloof in de multiculturele Residentie wordt steeds meer op maat geserveerd.

Redactie Kerk in Den Haag
Boven: foto van de Deutsche Evangelische Kirche, archiefbeeld van de kerk.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *