Kloosterkerk-organist wint internationaal improvisatieconcours

Geerten van de Wetering, vaste organist in de Kloosterkerk, heeft deze week de eerste prijs van een prestigieuze improvisatiewedstrijd gewonnen: het Internationaal Improvisatieconcours in Haarlem.

Geerten van de Wetering (32) was, als een van de acht deelnemers aan het Internationaal Orgel Improvisatieconcours, gekozen in een voorselectie uit een groot aantal landen. Met nog twee finalisten – de Italiaan Gabriele Agrimonti en Duitser Lukas Grimm – moest hij in de Haarlemse Sint Bavokerk improviseren op het Chinese mondorgelspel van shengspeler Wu Wei, en op een driedelige compositie (triptique) van Jan Vriend.
Van de Wetering wint € 7500 en concertuitnodigingen in binnen- en buitenland. Voor de besteding van de geldprijs heeft de winnaar nog geen doel. In het Reformatorisch Dagblad zegt hij: ‘Omdat ik graag improviseer besloot ik mee te doen met het concours in Haarlem. Ik heb in het buitenland ook wel meegedaan, maar Haarlem voelt toch wel als het summum.’

Van de Wetering is vaste organist in de Kloosterkerk, dirigent, docent en politicoloog. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van der Kooy. Daarna studeerde hij een jaar in Wenen bij o.a. de improvisator Peter Planyavsky. Verdere improvisatielessen volgde hij bij de Duitser Ansgar Wallenhorst.

Op de foto: Wedstrijdwinnaar Geert van de Wetering

Foto van: Pieter Baak

Hieronder: muziek van Geerten van de Wetering bij mezzo-soprano Emma Brown

Deel dit artikel