Mondriaan in Lukaskerk: schuiven met blauw blokje

In dit jubileumjaar van de kunstbeweging De Stijl zie je de kleuren van Mondriaan overal in de stad, maar tot dusver nog niet in een kerkdienst. Vorige maand bracht dominee Trinette Verhoeven van de Lukaskerk daar verandering in. De Victory Boogiewoogie inspireerde haar tot een viering met dit kunstwerk als bron.
Verhoeven: ‘Mondriaan bleef schuiven met kleuren, alleen het blauwe blokje liet hij staan. Daar gaat het om in het geloof en de kerk: wat plaats je naast dat blokje? Wij kunnen dat elke keer weer proberen.’
Na de dienst kregen bezoekers een lunch op borden met het blauwe blokje. De opdracht was: zeg wat je ernaast zou plaatsen. Er volgden veel praktische ideeën, zoals een doos om oude mobieltjes in te zamelen, twee dagen plastic verpakkingen weigeren. Of kinderkleding maken van oude kleren. Er was zoveel te melden dat er geen tijd meer restte voor het knippen van een eigen Mondriaan.

Tekst en beeldmaker: Hans Hemmes

Kerk in Den Haag bestaat in november precies twintig jaar. De redactie is benieuwd: wat vindt u van het blad/de website? Uw mening (2 minuten invultijd) is ons verjaardagscadeau. Daarmee hopen wij u te trakteren op een nog mooier blad/website. Om de redactie blij te maken: klik hier.

Deel dit artikel