Pax Christikerk heeft toekomst door gloednieuw bouwplan

De pastorie en bijzalen worden gesloopt, van de oude kerkzaal wordt een nieuw kerkgebouw gemaakt. De Pax Christikerk in Mariahoeve heeft weer toekomst door verkoop van de grond die vrijkomt. Daar komen appartementen op.

De Pax Christikerk in Mariahoeve is dringend aan een ingrijpende verbouwing toe. Maar waar haal je als kerk bijna een miljoen euro vandaan? De Pax Christi maakte een unieke deal: de pastorie en een deel van de kerk worden gesloopt en op die plek komt een appartementencomplex. Alleen de kerkzaal blijft over en wordt verbouwd tot een nieuwe kerk, die volgens dominee Peter Bakker ‘past in deze tijd’. De Pax Christikerk is een protestantse gemeente die ervoor gekozen heeft gereformeerd te blijven. De gemeente heeft een evangelicale inslag.

Het heeft even geduurd, maar nu staan alle seinen voor de verbouwing op groen. Het kerkbestuur heeft het ontwerp goedgekeurd en de contracten met de ontwikkelaar zijn getekend. In december moet de kerk leeg worden opgeleverd. De diensten verkassen dan 350 meter verderop naar een aula/kantine van Middin, een activiteitencentrum voor mensen met een handicap. Dominee Bakker had eerst wat bedenkingen, omdat het pand er van buiten grijs en gedateerd uitziet. ‘Maar binnen oogde het licht. Een ruimte in leuke eigentijdse kleuren. Ik verwacht dat de diensten er anders worden: persoonlijker en informeler. Het wordt veel improviseren. Mooi dat we er welkom zijn, het is een soort burendienst.’ Naar verwachting zal de gemeente er een jaar moeten bivakkeren, tot de nieuwbouw klaar is.

Digitaal orgel
De verandering past volgens Bakker bij de fase waarin zijn gemeente zich nu bevindt. ‘Dit is een kans om meer kerk-met-de-wijk te worden. Hier wonen veel één-oudergezinnen in een flatje. Na de verbouwing is er veel meer ruimte om maaltijden, alpha-cursussen en andere activiteiten te organiseren.’ In de nieuwbouw wordt de kerkzaal een stuk kleiner, maar groot genoeg voor de nu ruim honderd vaste bezoekers. Het orgel wordt verkocht, er zijn al gegadigden. De muziek weerklinkt straks uit een ‘digitaal orgel’, bespeeld door een organist. De diensten blijven onder begeleiding staan van een band voor liederen uit de bundel Hemelhoog. Het ‘orgel’ wordt voor het Liedboek gebruikt.
Het vernieuwende karakter van de Pax Christikerk spreekt de leden aan. Eén bezoekster reist zelfs een half uur om hier te komen, hoewel ze naast een kerk woont die ook bij de PKN (Protestantse Kerk in Nederland) hoort. Een ander vertelt dat de sfeer warm en betrokken is. ‘Ze zeggen wel eens dat de kerkvloer is ingesmeerd met stroop. Iedereen blijft zo lang plakken.’
Nieuwe mensen wisten de gemeente te vinden door het Healing Centrum dat elke donderdagavond open is. Vrijwilligers nemen er de tijd om met bezoekers te praten en te bidden. ‘Daar gebeuren echt wonderen’, zegt een lid van zo’n bidteam. ‘Laatst was er een man die vol problemen binnenkwam. Met de handen hoog en “halleluja” liep-ie naar buiten.’

Bakker wijst op de klokkentoren voor de kerk. Wat hem betreft had die mogen verdwijnen, hij vindt het luiden van de kerkklok op zondag niet meer van deze tijd. Maar de kerkgangers vonden dat de klok moest blijven klinken. De bewoners van de 62 nieuwe appartementen naast de kerk moeten ervoor tekenen dat ze niet zullen klagen.

Hans Hemmes
Foto: ontwerp nieuw interieur Pax Christikerk

Deel dit artikel