Portugese en Braziliaanse Maria rond de Marlotkerk

Op 12 oktober vierde Brazilië dat 300 jaar geleden vissers een Mariabeeld in hun netten vonden. En op 13 oktober vierde Portugal dat 100 jaar geleden een laatste van een serie Mariaverschijningen plaatsvond, bij het dorpje Fatima. Honderden mensen waren die dag in 1917 getuige van een wonder: terwijl gelovigen en sceptici op Maria wachtten, zagen ze allemaal dat de zon danste.
Groot feest dus in de mis van half oktober in de Portugeestalige kerk in Marlot. Twee Mariabeelden – een zwarte uit Brazilië, een blanke uit Portugal – worden in processie rond de kerk gedragen. Tijdens de mis is iedereen opgetogen, er wordt meegedeind op de muziek, parochianen omhelzen elkaar. ‘We zijn ontroerd omdat we hier samen, zo ver weg van onze vaderlanden, de jubilerende Mariaverschijningen mogen vieren’, vertelt een bezoekster. ‘In Portugal waren het herderskinderen die Maria als eerste zagen. In Brazilië vissers. Arme mensen. Dat is niet voor niets.’

Na afloop is er een groot buffet in de tuin. Wat een mooi wonder: er schijnt vandaag een warme Portugees-Braziliaans-aandoende zon.

Tekst en Foto: Margot C. Berends

Deel dit artikel