Stadspenning voor organist Jan van der Linden

De bekende Haagse organist, klavecinist en dirigent Jan van der Linden heeft in juni de Haagse stadspenning ontvangen uit handen van de Haagse wethouder voor cultuur Joris Wijsmuller.

Van der Linden ontving de stadspenning (foto: links) als dank voor zijn gevarieerde muzikale activiteiten. Een belangrijke component daarvan was de reeks ‘Avondmuzieken’, in 1992 door hem gestart samen met zijn “Ensemble Festoen” in de prachtig klinkende Bethlehemkerk, waar hij destijds organist was. Door reorganisatie en kerksluitingen is de serie meerdere keren verhuisd. Na de Bethlehemkerk volgde vanaf 1995 de Pauluskerk. Die werd in 2002 gesloten. De Avondmuziek ging verder in de Bergkerk. Daar paste het niet zo goed en Festoen wilde er in 2006 mee stoppen. Een groot liefhebber van muziek en van de Thomaskerk, Bram van den Akker, heeft de Avondmuziek toen daarheen gehaald. In 2013 werd ook de Thomaskerk gesloten. De predikant van die kerk, ds. Tielkemeijer, heeft zich er toen voor ingezet dat de serie verder kon gaan in de Abdijkerk. In deze kerk is de serie gastvrij ontvangen door de Arie Molenkamp Stichting.
Vanaf 1992 tot nu is de serie onafgebroken doorgegaan. Het gaf de spelers en zangers veel voldoening, maar het werd ook steeds een grotere inspanning en daarom is in goed overleg besloten deze reeks na ruim 25 jaar te beëindigen.
De belangstelling voor deze concerten was altijd groot. Jan van der Linden was onder meer organist van de Bethelkerk (Händellaan), Goede Vrijdagkerk, Wilhelminakerk, Bethlehemkerk en Pauluskerk in de Hofstad.

Deel dit artikel