‘Eén sacrament: het leven zelf’

Willem Furnée (63), Religieus Genootschap der Vrienden (Quakers). Gepensioneerd, voorheen werkzaam in de ICT. Hobby’s: lezen, muziek, organisatie vakantieweken lichamelijk gehandicapten, werk voor de Quakers.
‘Ik ben een geboren Hagenaar. Na mijn studie in Leiden ben ik – op de terugweg naar Den Haag – in Voorschoten blijven hangen.
Het Religieus Genootschap der Vrienden is een erkend kerkgenootschap. In de praktijk beschouwen wij ons liever als een beweging omdat wij geloven in het “innerlijk Licht dat iedere mens verlicht”, onze “innerlijke leraar”. Wij hebben daarom geen voorgangers, geen geloofsbelijdenissen, geen rituelen en maar één sacrament, namelijk het leven zelf.
Ik ga zondag naar de stille samenkomst omdat die mijn wezen verfrist, mijn waarnemingsvermogen scherpt en mij helpt tot mijzelf te komen. Ik wacht in stilte en in verbondenheid met de anderen op de inspiraties van het “innerlijk licht”. Soms voel ik mij geroepen deze te verwoorden in een gesproken bijdrage.
Ik vertrouw op het “innerlijk licht” en probeer vanuit dit vertrouwen de ander tegemoet te treden. Ik ervaar het als een innerlijke “hulp tegenover”. Voor mij is het “innerlijk licht”synoniem met Christus, uitdrukking van het onverbrekelijke verbond tussen God en mens.’

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *