‘Armoede onder ouderen is schokkend’

0
444

Schulden en stille armoede bij ouderen, daarover geeft Delen achter de Duinen een lezing. Het probleem is groot.

De armoede onder ouderen is veel groter dan mensen denken. Dat is de overtuiging van Henny van der Most, kernlid van Delen achter de Duinen, een Haags platform van zo’n zestig maatschappelijke organisaties dat aandacht vraagt voor dit probleem. Zij geeft eind februari een inleiding in de Maranathakerk.
‘Het zal nogal shocking zijn’, waarschuwt ze maar vast. Van der Most weet als geen ander wat er speelt op het gebied van schulden en (stille) armoede. Ze lobbyt al jaren bij alle politieke partijen. ‘Van SP tot PVV en alles wat er tussen zit. Overal ben ik welkom.’ In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart voert ze de druk nog wat op.

Deurwaarders
Zij kent de ouderen die niet meer rond kunnen komen persoonlijk. Het zijn trieste gevallen van mensen die bezoek krijgen van deurwaarders. ‘Die leggen beslag op de AOW en later op het pensioen. Intussen gaan de lasten door. Veel ouderen weten niet dat zoiets niet mag. Deurwaarders moeten rekening houden met een beslagvrije voet en dat doen ze niet. Het gaat dan hard naar beneden. Deze mensen komen ook niet in aanmerking voor schuldhulpverlening, vanwege een leeftijdsgrens. Ik ben soms vier maanden bezig om het beslag weer op te heffen.’
Van der Most merkt dat de ouderen vereenzamen als ze eenmaal in de schulden zitten. Het schaamtegevoel is groot. Ze zal in haar presentatie dan ook allerlei Haagse initiatieven laten zien om deze groep te helpen. ‘Zoals incassovrije wijken, Schuldenlast 070, een meldpunt geldzaken. Maar het wordt geen promotiepraatje.’

De lobby van Delen achter de Duinen (opgericht in 2012) lijkt resultaat te hebben. ‘De gemeente neemt flink wat suggesties over.’ Maar het armoedeprobleem is hardnekkig. Volgens Van der Most zijn er 40.000 inwoners met een risico op schulden. Dat aantal kan oplopen naar 60.000.

Tekst: Hans Hemmes
Foto: Margot C. Berends

Lezing: Maranathakerk, woensdag 28 februari, 20 uur.