Mogelijk toch behoud Valkenboskerk

0
396

De kans groeit dat de Valkenboskerk of een deel van het gebouw toch behouden blijft. De gemeenteraad heeft donderdagnacht besloten dat de Protestantse Gemeente opnieuw met ‘alle betrokkenen’ moet overleggen ‘hoe woningbouw binnen de kerk mogelijk is’. Een motie met die strekking kreeg steun van een ruime meerderheid.

De Protestantse Gemeente te ‘s-Gravenhage (PGG) wil de Valkenboskerk verkopen aan projectontwikkelaar Bébouw Midreth. Deze partij had een nieuwbouwplan gemaakt voor vijftig huurappartementen. Er ligt al jaren een intentie-overeenkomst, maar het wachten was op toestemming van de gemeente voor wijziging van het bestemmingsplan. Die komt er voorlopig niet.
Bewoners, verenigd in de actiegroep ‘Valkenboskerk blijft’, dienden op het allerlaatste moment een alternatief plan in. Daarin gaat de sloop niet door en worden er in de kerk kluswoningen gerealiseerd. De gemeenteraad heeft nu besloten dit plan een kans te geven. De PGG wordt opgeroepen opnieuw het overleg in te gaan. De motie van CDA-raadslid Michel Rogier is voorzichtig geformuleerd: er wordt niet geëist dat de Valkenboskerk blijft staan. Dat verlangde partij Groep De Mos wel, maar een meerderheid van de raad is daar niet in meegegaan. GroenLinks diende nog een motie in om in elk geval ‘beeldbepalende elementen’, zoals de klokkentoren en het glas-in-lood, te behouden. Ook dat voorstel werd verworpen.

‘Verstandig’
Wethouder Joris Wijsmuller vond de motie van het CDA en vele andere partijen ‘verstandig’. Het houdt rekening met omstandigheden en met de positie van de PGG. ‘Maar wat nu als de Protestantse Gemeente niet wil’, vroeg de Groep de Mos. ‘Ze weet hoe de raad er tegenaan kijkt’, antwoordde de wethouder.

Wat gaat er na dit besluit gebeuren? Woordvoerder Ron Bakker laat namens projectontwikkelaar Bébouw Midreth weten dat er een nieuw plan wordt gemaakt. ‘We gaan terug naar de tekentafel. Voor de zomer ligt er een nieuwe schets. Maar er komen geen kluswoningen in de kerk.’ Het moet een goed, haalbaar plan worden dat recht doet aan de mening van de meerderheid van de raad. ‘We gingen onderuit, maar we zijn nog niet knock out.’ Ook de PGG wil het raadsbesluit ‘zorgvuldig bestuderen en een gemeenschappelijk, zorgvuldig plan maken en dat voorleggen aan de wijk.’
Zo staan alle opties voor de Valkenboskerk weer open, zo’n vier jaar na de sluiting. Bewoonster mevrouw Trapman kwam in de raadsvergadering zelfs met een idee van oud-predikant Cees van der Sluis (inmiddels overleden): laat alleen de toren en het kostershuis staan.

[box style=”0″]

LEES OOK:
Achtergrond: Religie en politiek in de gemeenteraadsverkiezingen
In Beeld: Enkele tientallen gesloopte kerken in Den Haag

[/box]

Tekst en foto: Hans Hemmes
Op de foto: stemmingsuitslag motie voor het behoud van de Valkenboskerk.