Elizabeth: ‘Stel je voor dat er niks is’

0
682

Elizabeth Boddens Hosang woont in een flat in Den Haag, werkt buitenshuis en heeft beloofd trouw te blijven aan God. ‘Je blijft ongehuwd omdat je je wilt inzetten voor de Heer en zijn kerk, voor de mensen om je heen.’ Zo leven brengt uitdagingen met zich mee.

Eigenlijk veranderde de belofte om zich aan God te wijden – de consecratie – niet veel in het dagelijkse leven van Elizabeth Boddens Hosang. Het houdt in: actief werken aan een relatie met God en daarom ongehuwd blijven. Bijbellezing ’s ochtends, bidden en mediteren, regelmatig naar een klooster en naar de kerk gaan, dat deed ze al.

‘In de kloosters hield de
hoge gemiddelde leeftijd mij tegen’

‘Bij mijn protestantse opvoeding kreeg ik de vrijheid om ook breder rond te kijken. Tijdens mijn studie geschiedenis besefte ik hoe de kerk van alle eeuwen begonnen is bij de volgelingen van Jezus. De continuïteit. De protestantse kerk vond ik wat kaal, veel woorden en weinig rituelen. Het was een logische stap om rooms-katholiek te worden.’ Ze was toen 24, ging werken en volgde een tweede studie: theologie. ‘Ik had gesprekken met een pater jezuïet, bezocht kloosters. Ik verlangde naar een vorm om meer te doen met mijn relatie met God. In de kloosters hield de hoge gemiddelde leeftijd mij tegen. De consecratie paste bij me. Ik hield mijn werk, mijn flat en tijd voor God en mensen. Je wijdt jezelf toe. Je blijft ongehuwd omdat je je wilt inzetten voor de Heer en zijn kerk.’ Met ‘kerk’ bedoelt ze de mensen om haar heen.

Trouw
Zo leven brengt uitdagingen met zich mee. ‘Je moet een vriendenkring hebben. Mensen met wie je intieme gesprekken hebt over eenzaamheid, angsten, frustraties. Er zijn droge perioden: soms ervaar je een tijd niets van God. In die woestijn moet je het zien uit te houden. Een bekoring is de gedachte: stel je voor dat er niks is. Maar juist dan vind je nieuwe manieren om ermee om te gaan. Het helpt dat ik mijn woord heb gegeven. Ik heb als voorbeeld hoe mijn ouders elkaar tot het eind trouw waren.
De uitdaging is niet dat ik geen partner heb. Sommigen vragen: wat als je een leuke man tegenkomt? Dat vraag ik toch ook niet aan iemand die getrouwd is? Natuurlijk, iedereen kan een ander tegenkomen. Maar je gaat ervan uit dat je trouw blijft. De uitdaging is eerder dat ik niet mijn agenda vol zet met mensen die aandacht nodig hebben. Anders loop ik aan mezelf en vooral aan God voorbij.’

Tekst: Margot C. Berends