Een wonderbaarlijke wereld in de kelder van het museum

0
437

In de kelder van het Gemeentemuseum bevinden zich de ‘Wonderkamers’. Jet van Overeem, artistiek-inhoudelijk projectleider van de Wonderkamers, legt uit:

‘De naam is bedacht door onze vorige directeur, Wim van Krimpen. Een van de ideeën tijdens het opzetten van Wonderkamers is dat we onze collecties op een totaal nieuwe, verrassende manier wilden presenteren. Thematisch geordend en in een poëtisch vormgegeven setting, al onze collecties (moderne kunst: schilderijen, werk op papier, beelden, fotografie, mode en toegepaste kunst) niet gescheiden maar juist gemengd.
“Wonderkamers” als naam is een vrije verwijzing naar het historische begrip Wunderkammer – de voorloper van het concept museum. Particuliere verzamelingen werden in al hun rijkdom en diversiteit getoond waarbij bijvoorbeeld kunst en naturalia gemengd werden getoond.
Verder vinden we “wonder” een belangrijk begrip omdat we ook beogen dat bezoekers in een wonderbaarlijke wereld terechtkomen waarin ze zich zullen verwonderen over de kunst, de bijzonder vormgegeven themakamers en alle interactieve mogelijkheden – en al met al in een wereld vol verbeelding terechtkomen.’
Een onderdeel van de Wonderkamers is een collectie miniatuurkunstwerken. Die gaat in juli weer terug naar de bruikleengever. Een extra reden om binnenkort een kijkje te nemen in het ondermaanse van het Gemeentemuseum.

Foto: Gerrit Schreurs