Reality Church, een grote familie

0
768

In ‘de blauwe loods op het Norfolkterrein’, pal aan de haven, komen ’s zondags de leden van Reality Church Scheveningen samen. Een bijeenkomst vol muziek en overgave, ‘dit is honderd procent beleving van het geloof’.

Time of acceleration staat er op het projectiescherm. Rennende paarden onderstrepen de boodschap dat dit een tijd is van versnelling, van dynamiek, voor de leden van de Reality Church in Scheveningen. Het zijn voornamelijk twintigers en dertigers die op deze zondagochtend in de zaal zitten, met opmerkelijk veel jonge kinderen.
Een gitarist en een cajónspeler zetten in, een jonge vrouw zingt: You’re a good, good father and I am loved by you. Verschillende mensen gaan staan, de armen gaan omhoog, de kinderen lopen heen en weer of bewegen in de armen van hun ouders mee op het ritme. Later gaan ze naar hun eigen programma elders in het gebouw. De zangeres begroet de aanwezigen: ‘Wat een mooie gezichten! Superleuk, Hij is onze supergoede vader.’
Ze zingt verder: ‘Prachtige God, ik zing, ik aanbid U, ik heb U lief.’ Inmiddels staat bijna iedereen. Mensen beginnen te dansen, te klappen, de één zingt mee met gesloten ogen, de ander met wijd gespreide armen omhoog, een enkeling knielt en uit mijn ooghoek zie ik iemand een sprongetje van vreugde maken. You surround me with a song. I am no longer a slave of fear, I am a child of God. Het is duidelijk, er worden hier geen psalmen gezongen, dit is honderd procent beleving van het geloof, beleving van de verbinding met God, in de veilige setting van elkaars aanwezigheid.

Mailbox
Deze kerkgemeenschap bestaat pakweg acht jaar. Er zijn ongeveer honderd leden en die hebben bij elkaar ruim vijftig kinderen. Ze zien zichzelf als een grote familie, wat ook onderstreept wordt door allerlei doordeweekse activiteiten. Zo zijn er huisgroepen die met elkaar eten, familiedagen, focus nights met een thema op de zaterdagavond en op Vlaggetjesdag waren ze in het hart van Scheveningen, om samen met gelovigen van alle Scheveningse kerken mee te doen aan ‘Gospel in de haven’.
Tussen het zingen door wordt er gebeden en is er een uitnodiging om een getuigenis te doen. ‘Als God tot je spreekt, deel het dan met ons.’ Net als ik me afvraag of er nog iets van een overweging komt in dit muzikale feest, neemt de voorganger en oprichter Martijn van Loon het woord. De bijbeltekst waarover hij spreekt, wordt geprojecteerd: De eerste brief van Paulus aan de Korintiërs. ‘We lezen mee in de mailbox van de Korintiërs’, zegt Van Loon. ‘Paulus wil die gemeente helpen om op te groeien naar volwassenheid. Helpen om te kunnen veranderen naar hoe God hen heeft bedoeld en daar gaan wij natuurlijk ook voor.’
Na afloop vertelt een jonge vrouw mij dat zij in haar puberteit afhaakte bij de gereformeerde kerk, maar dat zij God op een gegeven moment toch miste in haar leven. Zij ging op zoek en vond hier een warm welkom en liefde voor God, een echt familiegevoel.
Lianne van Loon beaamt: ‘Wij willen mensen een thuisplek geven en vinden het belangrijk dat de kinderen het ook naar hun zin hebben.’
Martijn van Loon: ‘We leven in de overtuiging van het koninkrijk van God, niet alleen in de hemel, maar ook hier op aarde. Dat is een mooi avontuur.’

Tekst: Jolly van der Velden
Foto’s: Facebook Reality Scheveningen

[slider speed=”1200″ timeout=”8000″ animationloop=”true” directionnav=”true”]

[slide]

[/slide]

[slide]

[/slide]

[slide]

[/slide]

[slide]

[/slide]

[slide]

[/slide]

[slide]

[/slide]

[slide]

[/slide]

[/slider]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in