Oud-politicus Jan Pronk lonkte naar Scheveningen

0
2393

Oud-politicus Jan Pronk groeide op in de Jurriaan Kokstraat op Scheveningen. Nog altijd wil hij ‘terug naar de kust’.

Of hij nu ergens in een buitenland woonde of in Krimpen aan de Lek, oud-minister Jan Pronk (jarenlang PvdA-politicus) bleef in zijn hart een trotse Scheveninger. Hij is gevormd door een orthodox-christelijke opvoeding en door inspirerende preken in de Badkapel. Altijd wil hij terug naar kust. ‘Die is uniek. Den Haag is de enige open stad aan zee, niet ommuurd door snelwegen.’

Klederdracht
Op de leestafel liggen de Scheveningsche Courant en De Scheveninger, huis-aan-huisbladen die een oud-ambtenaar trouw bij hem in de bus gooit. Pronk woont iets buiten het verspreidingsgebied. ‘Ik neem ze helemaal door.’ Hij wil graag dat zijn vrouw Tineke Zuurmond bij het gesprek aanwezig is, want ook zij heeft een band met Scheveningen.
Toen zij voor het eerst uitgingen, was de vraag thuis ‘van wie is hij er eentje?’. ‘Dat zat wel goed’, weet mevrouw Pronk nog. Jan was zoon van een zeer geliefde onderwijzer op de Koningin Emmaschool en zijn opa was al op zijn negentiende schipper van een logger. Pronk ontdekte later dat zijn grootvader en die van zijn vrouw (een binnenvaartschipper) naast elkaar woonden in de Katwijkstraat. Scheveningen is dus echt een dorp.
Jan Pronk groeide op in de Jurriaan Kokstraat in een tijd dat er nog veel vrouwen in klederdracht liepen en de tonnen in de haven lagen. Hij bezocht verschillende kerken. ‘Ik keek welke dominee zou voorgaan. Poldervaart, Van Heerden, Buskes, Roscam Abbing, die spraken me aan. Ik herinner me een serie preken over het herderlijk schrijven Christen zijn in deze samenleving. Niet verticaal, maar horizontaal: de kerk was maatschappelijk georiënteerd.’ Pronk en zijn echtgenote zijn een tijd onderwijzer geweest op de Westhill zondagsschool in de Nieuwe Kerk, naast theater De Appel.

Eerste badhuis
Later was de oud-politicus trouw bezoeker van dit gezelschap. ‘Even een anekdote. Aus Greidanus van De Appel regisseerde een paar jaar geleden de landing op zee van prins Willem. Ik was in Costa Rica, maar volgde de rechtstreekse uitzending op tv. Het voelde alsof ik thuis was.’ De viering van tweehonderd jaar Scheveningen is eigenlijk een soort familiefeest, want Jacob Pronk die het eerste badhuis stichtte is een voorvader van Jan Pronk. ‘Die stamboom is een soort piramide.’
Zo kan het gebeuren dat een Jan Pronk nu in de gemeenteraad zit, voor de VVD. Geen directe familie, maar de bekende Scheveninger kan het wel waarderen dat hij zich inzet voor het dorp. Zelf stemden hij en zijn vrouw voor het eerst ChristenUnie bij de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Dat was best wel spannend.’
De 78-jarige Pronk is bezig met zijn achtste boek, over Suriname. Hij moet wel letten op zijn gezondheid na een zwaar hartinfarct vorig jaar. ‘In het ziekenhuis in Zwitserland zei ik al dat er één ding was dat ik zo snel mogelijk wil doen, ik lag me erop te verheugen: dat is tot het einde lopen van het havenhoofd.’

Tekst: Hans Hemmes
Foto: Sebastiaan ter Burg

De viering van tweehonderd jaar Scheveningen is eigenlijk een soort familiefeest, want Jacob Pronk die het eerste badhuis stichtte is een voorvader van Jan Pronk: