Zomertip: boek over onorthodoxe gesprekken

0
318

De Kloosterkerk tipt een nieuw boek van Jan Offringa: ‘God is niet te vangen – Onorthodoxe gesprekken over veranderend geloof’.

Jan Offringa (1957) is sinds 2004 predikant van de protestantse gemeente De Voorhof in Kesteren. Van 2005 tot 2010 was hij voorzitter van ‘Op goed Gerucht’, een beweging van moderne protestantse theologen. Hij leverde meerdere bijdragen aan uitgaven van ‘Op Goed Gerucht’, zoals de bekende Doornse Catechismus (2010).

Het boek God is niet te vangen – Onorthodoxe gesprekken over veranderend geloof zoekt, zo schrijft de Kloosterkerk in zijn kerkblad, weloverwogen antwoorden op de vraag, die eerder de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) stelde in een tijd van verwarring. Namelijk: Wat geloven wij werkelijk? Op onorthodoxe wijze en voorbereid op onorthodoxe reacties komt in een reeks persoonlijke verhalen voorbij wat mensen zoal zijn kwijtgeraakt in hun geloof en wat hen dierbaar is gebleven of is geworden.

Veertien kerkgangers keren in dit boek hun geloof binnenstebuiten. Zij raakten hun band met het christendom niet kwijt maar bleven evenmin stilstaan, want de vragen van de moderne tijd zijn ook die van hen. Hoe is hun geloof door de jaren heen veranderd? Welke nieuwe inzichten zijn voor hen belangrijk? Predikant Jan Offringa was hun welwillende en kritische gesprekspartner. Het resultaat is een reeks verhalen, waarin veranderend geloof en theologische reflectie hand in hand gaan. Zij snijden actuele kwesties aan in kerk en samenleving. Zowel naar vorm als naar inhoud zijn het opmerkelijke gesprekken, die zich uitstekend lenen voor persoonlijke verdieping en gezamenlijke bezinning.

Volgens de Kloosterkerk brengt dit boek op heldere wijze in beeld wat er leeft aan geloof en ongeloof in een moderne geloofsgemeenschap.