Orgelconcerten Abdijkerk trekken jong, oud en grote namen

0
1205

Organisten van de Westminster Abbey en de Notre Dame komen naar Loosduinen om in de Abdijkerk de registers open te trekken van het Reichner-Bätz-orgel (foto). De Arie Molenkamp Stichting verzorgt het programma. Voorzitter Henk Lemckert vertelt hoe en wat.

Wat is het doel van de stichting?
‘De regio Den Haag-Zuidwest kent maar weinig locaties waar bewoners van cultuur en muziek kunnen genieten, terwijl onze dertiende -eeuwse kerk en orgelmuziek uniek cultureel erfgoed zijn. We willen die rijkdom laten zien en iedereen daarvan laten delen. Dat lukt goed. We verwelkomen lang niet alleen kerkgangers en orgelfanaten, maar ook bezoekers die nooit een kerk binnengaan. Afhankelijk van de organist trekken de concerten 80 tot 210 toehoorders.’

Vanwaar die hoge opkomst?
‘Het orgel is zeer geliefd bij organisten. Het is eind achttiende eeuw gebouwd door Hagenaar Joachim Reichner. In 1856 heeft de beroemde Hollandse firma Bätz & Co het een uniek rococo-uiterlijk gegeven en een sonoor klankbeeld. Helder en harmonieus. De hele ambiance spreekt bezoekers aan: het dertiende-eeuwse kerkinterieur ademt geschiedenis, het echte kaarslicht op de kroonluchters schept romantiek en de klanken strelen het gehoor. Een genot voor alle zintuigen. Dan zijn er nog die belangrijke extra’s. Luisteraars krijgen een mooi programmaboekje en kunnen op een groot tv-scherm de verrichtingen van de organist volgen. Na afloop krijg je een gratis drankje en kun je met de concertgever en andere bezoekers van gedachten wisselen.’

Zijn orgelconcerten niet suf en zwaar?
‘Orgelconcerten worden gelukkig allang niet meer als suf ervaren. De ambiance is gelijk aan die van grote concertzalen, met online kaartverkoop en de eerdergenoemde extra’s. Voor iemand die niet bekend is met orgelmuziek is de zichtbaarheid van de organist op het scherm vaak letterlijk en figuurlijk een eyeopener. We letten erop dat programma’s niet te zwaar zijn om ook luisteraars te bereiken die liever voor een ontspannen uurtje “easy listening” komen. Daarin verschillen we met andere orgelconcerten, die zich meer op meer ingewijde liefhebbers richten.’

Robert Reijns

Orgelconcert bij kaarslicht. Zondag 7 oktober, 15:30 uur. Organist: Ton Koopman. Najaarsprogramma en kaarten: abdijkerk.info.

Hieronder: orgelspel op het imposante instrument van Reichner-Bätz.