Een jubilerende ‘noodkerk’ in Duinoord

0
403

Na een leven lang blaadjes maken pakte oud-KDH-hoofdredacteur Jan Goossensen een nieuw project op: hij schreef een boek. Als kunsthistoricus en bevlogen voorzitter van de Maranathakerk moest hij dat natuurlijk wijden aan zijn ‘eigen’ kerkgebouw. Daar valt gelukkig veel over te vertellen. De Maranathakerk is na de oorlog neergezet als noodkerk. ‘Nood’ niet in de zin van een armoedige, tijdelijke kerk, maar opgevat als in ‘Kirchen der geistigen und materiellen Not’. Het gebouw is onderdeel van een Duits na-oorlogs programma waarin de verwoeste steden en dorpen weer snel nieuwe godshuizen moesten krijgen. Het deels door de tankgracht kapot gemaakte Duinoord had ook recht op zo’n voorziening.
Goossensen heeft minutieus uitgezocht welke plek het Haagse gebouw inneemt in de verschillende typen noodkerken. Zo zien we een foto van een kerk in Frankfurt die wél en níet lijkt op de Maranathakerk. Een belangrijke rol in het uitvoeren van het bouwproject was weggelegd voor de Haagse predikant Willem Aalders. Toen hij de bouwtekeningen zag was hij verkocht, het was ‘liefde op het eerste gezicht’. Met een delegatie van de (overigens Zwitserse) schenkers reed hij door ‘de prairie die vele wijkbewoners over moeten om Zondags de wijk-avonddiensten te bezoeken’. Dat was in 1947. In 1949 stond de kerk er, die door velen ‘de kerk van Aalders’ genoemd werd en nog steeds wordt.

Aan deze Aalders besteedt Goossensen veel aandacht, en als vanzelf volgen daar hoofdstukken op over andere markante figuren uit de Maranathakerk-geschiedenis. Zelfs de huidige predikanten, ouderenwerker en diaconaal opbouwwerker staan erin.
Daarmee geeft de auteur aan hoezeer een kerk niet alleen een verzameling stenen is, maar ook een gemeenschap van mensen. Met steeds eigen accenten in de liturgie, de kerkmuziek en de relatie met de buurt – hij beschrijft die uitvoerig. Het boek leest als een trein en staat vol leuke anekdotes.
Op de achterflap wordt de auteursinfomatie tamelijk abrupt afgesloten met de zin: ‘Ook verzamelt hij boekensteunen.’ Ik ga ervan uit dat het volgende boek van Jan Goossensen daarover zal gaan.

Margot C. Berends

Een nieuw begin in Den Haag. 70 jaar Maranathakerk 1949-2019. De Nieuwe Haagsche. € 18,95.