Opblaasbare kerk trekt veel bekijks

0
483

Met een opgeblazen en transparante kerk door de stad toeren. Parochie Maria Sterre der Zee zoekt toenadering om religieuze gevoelens en nare associaties met de Rooms-Katholieke Kerk bespreekbaar te maken.

In september presenteerden Haagse culturele en kunstorganisaties hun activiteiten aan het Lange Voorhout. Sommige voorbijgangers liepen af op een torenspits van een kleine maar opvallende opblaasbare kerk. Voor de ingang een groot bord met de tekst: ‘Waar ben je ten diepste naar op zoek?’

Zoekende mens
Het initiatief werd geboren op Bevrijdingsdag, toen pastoor Ad van der Helm (Jacobuskerk Parkstraat) over het Malieveld liep. Hij zag standjes van allerlei organisaties, maar geen kerk. ‘We zijn dus onzichtbaar voor het grote publiek’, besefte hij. Een gemiste kans om het goede nieuws aan de man te brengen. Enkele maanden later liet de parochie aan KDH het volgende weten: ‘Onderzoek wijst telkens weer uit dat een grote groep religieuze gevoelens koestert maar zich niet verbindt aan een kerk. Daarom willen wij de kerk letterlijk naar de mensen toe brengen. Niet om de kerkgang te stimuleren, al mag dat altijd, maar om mensen meer verbonden en betrokken met elkaar te maken. Een transparante kerk voor de zoekende mens.’ Veel bezoekers vonden deze kerk daadwerkelijk en hingen binnen gebeden op in een wensboom. Ze gingen in gesprek met gelovigen.
Maar namen ze ook het geloof mee naar huis dat de kerk ‘goed nieuws’ brengt? ‘We hebben niet bepaald de wind mee, maar het viel mij mee’, vertelt Van der Helm als samenvatting. ‘Onze enthousiaste en jonge vrijwilligers hebben de ontwikkelingen binnen de Rooms-Katholieke Kerk overtuigend genuanceerd. Dat kan alleen als je niet belast bent met een naar verleden. De centrale gespreksvraag “waar ben je naar op zoek” leidde her en der tot zeer persoonlijke gesprekken over zingeving. Er werd zelden gesproken over het treurige, slechte nieuws van de schandalen.’ De kerk was transparant door de openheid van bezoekers. Zo’n zes tot tien keer per jaar zal de kerk bij evenementen te zien zijn. Bijvoorbeeld bij Den Haag Culinair (‘wat is echt voedsel, duurzaamheid?’), Bevrijdingsdag en de kerstmarkt. ‘Het liefst doen we dat samen met andere kerken en stichtingen. Wie belangstelling heeft, melde zich!’ Info: ad@advanderhelm.nl.