Kunstcentrum Stroom: ‘Onzekerheid is zinvol’

0
318

Hoe kun je de veranderingen en onzekerheden van deze tijd begrijpen? Wat kan onzekerheid voor ons betekenen? Op deze vragen zoekt kunstcentrum Stroom Den Haag antwoorden, met exposities en lezingen.

Stroom (‘voor energie en beweging’) wil met kunst de verbeelding prikkelen en daardoor ons denken over maatschappelijke ontwikkelingen verrijken en verhelderen. Volgens transitiedeskundige Jan Rotmans maken we een kantelperiode door: dit is geen tijdperk van veranderingen, maar een verandering van tijdperk. Die overgang blijkt uit een samenloop van financiële en politieke crises, klimaatveranderingen, ethische en digitale omkeerpunten.
Zulke veranderingen veroorzaken chaos, twijfel en soms angst. Onze innerlijke navigatiesystemen slaan op hol, zegt het gevoel: we kunnen wel een route uitstippelen, maar van de ene op andere dag kan het leven zomaar een andere weg nemen. Geen controle en grip, maar onzekerheid.
Stroom vindt dat niet bedreigend. Het is belangrijk, zeggen de kunstenaars, om de verschillende gedaanten van een veranderende tijdsgeest te verbeelden. Zodat we ons, als toeschouwers van een tornado of aardbeving, kunnen bezinnen op de vraag of onzekerheid ook positief kan uitpakken.

Aan diggelen
Vandaar het meerjarige programma ‘Attemps to Read the World (Differently)’. Onderdeel daarvan is een serie ‘Uncertainty Seminars’, die begon in januari 2017 en doorloopt tot eind 2018. Aan Kerk in Den Haag vertelt Stroom: ‘De kunstenaars (uit alle windstreken) zien in onzekerheid niet uitsluitend een ongewenst gevolg van verandering. Onzekerheid maakt de kritische en creatieve geest in ons wakker. Dat is nodig, willen we invloed op veranderingen krijgen. Zelf de goede verandering worden.’
In het kader van deze thema’s opent Nishiko (Japan, 1981) op 18 november een tentoonstelling van gerepareerde voorwerpen die bij de tsunami van 2011 in diggelen waren gevallen. Ook laat ze ooggetuigenverslagen zien. Scherven van geluk of ongeluk? Hoewel Nishiko de menselijke tragedie invoelbaar wil maken, beklemtoont ze ook: ‘In my point of view, extreme care and dedication generate a potential for healing.’

Info (openingen en ‘uncertainty seminars’): stroom.nl. Hogewal 1-9.
Op de foto: uitsnede van The Rodina, stroom.nl.