Kerksjoel

Het moet een christelijke kerkdienst zijn en blijven. De rabbijn, de imam, de pandit, ze zijn van harte welkom om mee te vieren. Maar voorgaan, dat niet. Niet omdat het niet mag, maar omdat we hebben gezegd dat het een christelijke kerkdienst is. Bij wijze van kader.

Nu is het op zich al geweldig dat een keur aan protestantse voorgangers voorgaat: baptist, evangelicaal, orthodox, vrijzinnig, midden-orthodox, vrijgemaakt en synodaal, kortom, de protestantse liturgiefijnproever komt aan zijn trekken. En oh ja, de humanist was ook al sneaky er tussendoor geglipt.

En dan zijn we nog lang niet uitgeput. Want ook de pastoor gaat morgen voor. En de Grieks-orthodoxe pope? Die staat te popelen om te komen. Zie als reguliere voorganger hier nog maar eens tussen te komen. De komende weken schijnen al volgeboekt te zijn. Nog even en we moeten nee verkopen. Wachtlijsten in de eredienst. ‘Nee, dominee, pas over drie weken is er een gaatje in het rooster.’ Straks moeten we de voorgang-uren nog per opbod gaan verkopen. Een preekregelaar zou er jaloers op worden. En ook de kerkmusici komen van heinde en verre, als we niet oppassen moeten we straks ook voor hen een opnamestop instellen.

Maar terug naar die rabbijn, de pandit en imam. De laatste twee hadden hun diensten al aangeboden, maar brachten de organisatie een tikkeltje in verlegenheid. Alleen de rabbijn ontbrak nog. En toeval of niet, ik zag haar laatst bij ons in de straat.
‘Marianne, als jij gevraagd wordt, doe jij dan mee?’, vroeg ik haar.
‘Ja’, zei ze meteen, ‘het is belangrijk genoeg.’
‘Ook midden in de nacht?’ vroeg ik.
‘Ja, ook midden in de nacht.’

Na ruggenspraak met hogerhand werd duidelijk wat de speelruimte is. De rabbijn is mijn gast. Ik ben de voorganger. En we maken er een bijzondere kerkdienst van; een kerksjoel. Lang leve de kerkvernieuwing. Ik draag niet alleen mijn toga met stola, bij het lezen uit de Thora draag ik ook mijn keppeltje. Dit in verbondenheid met en uit respect voor de synagoge.

Wie wil meemaken hoe dat gaat: vrijdag 9 november, 4.00-6.00 uur.
Kerk- en Buurthuis Bethel (Beth-El = Huis van God), Thomas Schwenckestraat 30.
Gast: Marianne L. van Praag, Rabbijn, voorganger: ondergetekende.

Tekst: David Schiethart
Op de foto: David Schiethart