Arabisch

0
451

Martha Eskaros kerkt bij de ‘Arabische samenkomst’ in de Vredekerk (Morgenstond).
‘Arabische christenen halen vaak al een maand voor Kerst hun hele huis ondersteboven voor een grote schoonmaak. Zelfs geverfde muren worden gewassen. Het kopen van nieuwe kleding is een andere gewoonte. Voorafgaand aan Kerst wordt lange tijd gevast, waarbij overdag niets en ’s avonds alleen veganistisch gegeten wordt. Daarom is een goed gedekte tafel tijdens de feestdagen een must.

Weten wat je viert
Op Eerste Kerstdag geven oudere familieleden geld aan jongere familieleden. Mannen geven hun echtgenoten zakgeld. Steeds meer Arabische christenen zetten een kerstboom in hun kamer, ook in Arabische landen. Ik weet goed dat de kerstboom niets met Kerst te maken heeft. Maar we wonen in Nederland en op een gegeven moment ga je de leuke tradities overnemen.

Het is belangrijk dat we weten waarom we Kerst vieren. Voor mij ligt de betekenis niet in ramen boenen, kleding showen, geld doneren of eten tot je er bij neervalt. Al onze gewoonten hebben of hadden vast iets met het kerstverhaal te maken, maar wat precies weet ik jammer genoeg niet meer. Maar zolang we de oorsprong in herinnering blijven brengen, zal de ware glans van Kerst door alle glitter and glamour eromheen niet verbleken.
Wij, Arabische christenen, vieren de geboorte van de verlosser der wereld, Jezus Christus. We staan stil bij het feit dat Jezus in nederigheid en met liefde op aarde is gekomen, om licht te brengen en ons een nieuw leven te leren.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in