Ghana

0
832

‘Ik kan niet wachten. Ik wil zingen, lachen, dansen als gebed!’, zegt John Owusu uit Ghana enthousiast. Hij kerkt met landgenoten in het Multicultureel Ontmoetingscentrum (MOC) Schilderswijk. ‘Vanaf de vroege ochtend voor kerstavond maakt ieder gezin een overvloedig diner klaar. ’s Avonds komen we als familie – vrienden, kennissen, iedereen hoort daar bij – bij elkaar, keurig gekleed, ieder met een pan eten. Al dinerend bidden en lachen we. Totdat iemand het volume van de geluidsboxen omhoog draait; we zijn dan niet te stoppen, we gaan dan los voor Jezus. Op Eerste Kerstdag staan we met sneeuwwitte kleren in de kerk, symbool voor blijdschap en overwinning. In jubelstemming slachten we in Ghana vervolgens een kip of geit. Bijzonder, want de meeste Ghanezen kopen door geldgebrek door het jaar geen vlees. In Nederland is alles binnen handbereik… De hele Kerst maken we plezier met familie, waar dan ook daklozen bij horen, want dat was de Heilige Familie ook. Familie is ons leven. Haagse Ghanezen met geld gaan met Kerst naar hun geboorteland. Velen laten het bij het verzenden van een doos met kleren, schoenen en geld.’