Brazilië

0
495

Andrea Damacena Martins komt voor de Taizévieringen in buurt-en-kerkhuis Bethel (Valkenbos).

‘In Rio vierde ik altijd Kerst met mijn ouders en zussen. Ik heb mooie herinneringen aan het samen koken en praten. De sfeer en gewoonten verschillen van de Nederlandse. Brazilianen vieren Kerst in de zomer en besteden veel tijd aan het samenzijn met familie en vrienden.

Stille nacht
Op Kerstavond schoven we, na een dankgebed voor de geboorte van Christus, met het gezin aan een mooi versierde tafel. We aten kalkoen, er waren salades. Daarna wachtten de cadeautjes onder de kerstboom. Nog feestelijker dan die avond zijn in Brazilië de Kerstdagen zelf. De hele familie komt bij elkaar voor een barbecue. Ik herinner mij muziek, de gezellige gesprekken en kinderen die ronddartelden.
Toen ik in 2003 in Nederland kwam wonen, moest ik eraan wennen dat Kerst hier echt een ‘stille nacht’ is. En ook dat het vaak niet met het gezin gevierd wordt. Toch vind ik het in Brazilië en Nederland even gezellig. Tegenwoordig koken mensen hier ook uitgebreid. En mijn vrienden zijn “nieuwe familieleden” geworden.
Ik zou willen dat gezinnen meer aandacht aan het kerstverhaal schenken. Je hoeft geen gelovige te zijn om te weten wat Kerst betekent. Bovendien herinnert het ons aan waarden als eenvoud en compassie. Kerst zou niet moeten draaien om het consumeren van exotische producten op een rijk gedekte tafel. Dat is een armzalige benadering’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in