Haagse voorbijgangers over hun Kerst

0
463


Bij Kerst hebben we heel verschillende verwachtingen en associaties. Kerk in Den Haag vroeg voorbijgangers in het stadscentrum over hun beleving.

Advocaat Van Beuningen:
‘Kerst draait in de eerste plaats om de geboorte van Jezus. Die boezemt hoop in op een rechtvaardiger wereld. Met zijn geboorte zien we uit naar de overwinning van het goede op het kwade, dus naar zijn verrijzenis, Pasen, het belangrijkste feest. Overigens bedenk ik dat onze kerstvieringen teruggaan op een voorchristelijke traditie. Ooit vierden wij eind december dat de dagen weer langer worden. Hoe we thuis Kerst vieren? We lezen het kerstevangelie en zoeken familieleden op. Mijn vrouw versiert het huis, maar daar heb ik persoonlijk weinig mee.’

Anita van Dobbelden, docent:
‘Met Kerst vieren we de wedergeboorte van het licht der wereld. Christus was, net als eerdere en latere profeten, drager en belichaming van dat licht. Dat is de blijde boodschap. Alles daaromheen –versiering, bomen, doctrines over de heilige familie en Jezus’ verrijzenis – zijn menselijke verzinsels en wijken dus af van waar de blijde boodschap in essentie om draait. Ik ben lid van de Rozenkruisersbeweging. Mijn Kerst vier ik op de antroposofische school waar ik lesgeef, met verhaaltjes en gezangen over de wedergeboorte van het licht.’

Nora Asrami, onderzoeker:
‘Jezus bracht Gods licht en liefde terug op aarde. Dat leert niet alleen het christendom, maar ook de islam, die Jezus overigens als profeet van God ziet. Ik vind Kerst belangrijk omdat het een onlosmakelijk deel van de Nederlandse traditie is. Toch is het jammer dat velen voorbij gaan aan haar oorspronkelijke betekenis: het uitdragen van licht en liefde, ook aan minder bedeelden en eenzamen. Kerst associeer ik daarom ook met het kopen van de duurste cadeaus; met eenzame mensen die niemand hebben; en met gemaakte vrolijkheid. Ik vier geen Kerst, maar geniet wel van alle gezelligheid. Af en toe word ik uitgenodigd door een – christelijke – vriendin om aan te schuiven bij het kerstdiner, waar ik dan graag heenga.’

Sabine, student hbo verpleegkunde:
‘Met familie aanschuiven voor een heerlijke maaltijd, om daarna met een mok chocolademelk op de bank te ploffen voor de tv-show All you need is love: dat maakt mijn Kerst! Buiten mag het sneeuwen, binnen moet er een prachtig haardvuurtje branden. Ik zie Kerst vooral als vakantietijd om met vrienden en familie door te brengen. Of ik weet waar de kersttraditie vandaan komt? Geen idee eigenlijk…daar schaam ik me wel voor! Christenen hebben het feest toch ingevoerd? Volgens mij heeft het te maken met de geboorte van Jezus in december. Klopt dat? Mijn ouders en ik gaan in ieder geval niet naar de kerk met Kerst.’

Mike Bayley, straatmuzikant:
‘Ik ben atheïst, Kerst heeft voor mij geen religieuze betekenis. Is Jezus overigens niet in maart geboren? Ik heb er een traditie van gemaakt om de Kerst gezellig met vrienden door te brengen. Geen verplicht familiegedoe. Father Christmas begroeten en kalkoen eten, zoals ze in Engeland doen, horen daar ook bij. Deze Kerst ga ik met mijn vriendin naar Texel. Met haar en mijn gitaar kom ik de feestdagen zingend door.’

Bouke Bosma, priester:
‘Jarenlang was ik op zoek naar zingeving. Er was niets dat mij duidelijk maakte: hier ben je thuis. Op 24 december 2005 besloot ik maar eens naar de avondmis van de naburige katholieke kerk te gaan, in plaats van alleen thuis te zitten. Wat mij aansprak was niet zozeer de mooi versierde ruimte, maar de warme, uitnodigende gemeenschap. Zij waren daar om te gedenken dat God zichzelf, uit liefde, en als kind, aan de mensheid had geschonken. De pastoor zei die avond: “Het feest dat wij vanavond hebben gevierd, vieren wij hier iedere zondag. Ik nodig jullie hier van harte voor uit.” Ik voelde mij in die viering aangesproken. Sinds die avond heb ik geen zondagsviering meer overgeslagen. Nu ben ik priester.’

 

Fotograaf van foto hierboven: Hermann Luyken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in