Elly Poldervaart: ‘De natuur is helend, ook hier in de stad’

0
448

Tot een diepere laag in jezelf komen – dat is wat er kan gebeuren als je een workshop van kunstenaar Elly Poldervaart volgt. Tijdens het afdrukken van een blad of bloem op stof of papier raak je verbonden met het materiaal, en met anderen.

De voornaam van beeldend kunstenaar Elly Poldervaart is verweven in de naam van haar bedrijf: Ellysium. Die naam verwijst naar de plaats waar in de klassieke mythologie de gelukzaligen verbleven: het elysium. Kunst als een plek om thuis te komen bij jezelf.
Op haar website schrijft Elly: Als je het van te voren bedachte beeld in je hoofd loslaat, leert vertrouwen op wat je handen kunnen, leert vertrouwen op wat je bron – je binnenste – je vertelt en wat het materiaal doet, dan komt het altijd goed. Haar materialen zijn stoffen, wol, papier en de natuur zelf, die haar letterlijk vormen en kleuren geeft. Elly werkt momenteel voornamelijk met ecoprints, waarbij een afdruk van een blad of een bloem op een stoffen of papieren drager wordt ‘geprint’. De kleuren en patronen ontstaan tijdens het proces en zijn elke keer weer anders. Het resultaat hiervan is een autonoom kunstwerk óf ze verwerkt het materiaal in een boekje, een gebruiksvoorwerp of een kledingstuk.
Thema’s in haar werk zijn persoonlijke groei, verwondering, stilte en de onvoorspelbaarheid van de natuur.

Boekjes
Haar meest recente project heet secret garden: kleine boekjes van verschillende materialen met ecoprints. ‘De secret garden bij mij is de kracht die ik voel’, vertelt Elly. ‘Sinds kort ben ik me daar bewust van. Dat ieder mens een enorme kracht in zich heeft. Daar zit zelfliefde en zelfvertrouwen en die kracht kun je in verbinding brengen met anderen en met de natuur. Voor mij was het moeilijk om daar bij te komen. Pas dit jaar heb ik het ontdekt, niet als bedenksel, maar dat ik dat echt voel. Toen ontstond dit werk, deze boekjes. Ze staan voor een diepgeworteld verlangen naar thuiskomen bij mezelf.’
Elly Poldervaart heeft haar hele leven al behoefte gehad om haar kennis te delen. ‘Vandaar dat ik ooit in het onderwijs ben begonnen. Meer dan kennis, wil ik nu ook mijn weg delen. In workshops wil ik daarom niet alleen techniek uitleggen. Ik vind het fijn als die extra laag naar boven komt, waardoor mensen aangeraakt worden. Zodat iemand ook de moed heeft om naar zichzelf te kijken, om zichzelf te vinden. Groeien kun je niet alleen. Je hebt daar andere mensen en inspiratiebronnen voor nodig, zoals de natuur.’

Monogram
Bezieling en verbinding zijn twee belangrijke woorden voor haar. Verbinding met anderen en met het materiaal. Als voorbeeld geeft ze het hergebruik van oude stoffen. ‘Ik gebruik oud linnen. Je voelt dat de stof oud is – wel honderd jaar. Je ziet dat het door mensen geweven is, dat iemand daar een monogram in heeft geborduurd en dat sleetse plekken zijn hersteld. Dat is een lang proces en op mijn manier voeg ik daar nog een laagje aan toe, door de stof opnieuw te gebruiken. Dan ervaar ik een soort verbinding dwars door mij heen met de geschiedenis, een lijn van wat vóór mij was, naar wat hierna komt. Iets dergelijks kan ik ook voelen als ik bladeren zoek en vol bewondering naar een boom kijk. Dan ben ik als een boom geworteld en gaat de verbinding met de natuur als een soort lijn van boven naar beneden door mij heen. De natuur is helend, ook hier in de stad.’

Tekst: Jolly van der Velden