Nieuwjaarswens van burgemeester Pauline Krikke

0
272
SONY DSC

Waarschijnlijk zullen veel mensen er nauwelijks acht op slaan. De heuvels aan de zuidkant van het Zuiderpark, richting de Melis Stokelaan. Misschien heeft u ze voor ogen wanneer u dit leest. Hoeveel Hagenaars zouden zich afvragen waarom uitgerekend dáár heuvels liggen? Uitlopers van de duinen? Niet echt geloofwaardig.

Nee, onder dat glooiende en groene terrein ligt puin. Puin van het bombardement op het Bezuidenhout. Het was na het opruimen daarheen gebracht, aan de toenmalige rand van de stad. Later werden die bergen puin veranderd in een mooi heuvellandschap. Met deze kennis vormen die heuvels óók een soort monument van de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig ligt die tijd alweer ver achter ons. Van een stad, zwaar getroffen door oorlog, ontwikkelde Den Haag zich na 1945 tot een stad van vrede.

Den Haag is er trots op dat het belangrijke tribunalen, internationale organisaties en ngo’s mag huisvesten. Instanties die een concrete bijdrage leveren aan vrede en rechtvaardigheid. Maar daarmee zijn we er nog niet. Om de spreuk ‘vrede en recht’ in ons stadswapen waar te maken, is in mijn ogen méér nodig.

Ongeveer de hele wereld is thuis in onze stad. Nagenoeg alle talen worden hier gesproken. Vele geloven beleden. Toch is het mij in de afgelopen anderhalf jaar opgevallen dat veel groepen Hagenaars niet of nauwelijks met elkaar in contact komen. Dat ze in hun eigen wereld leven. En niet zelden een stereotiepe beeld hebben van de mensen in die andere wijk, van die andere bevolkingsgroep, van dat andere geloof. Of geen geloof.

Ik zou daar graag verandering in zien komen. Ik gun het deze stad dat mensen elkaar een beetje beter weten te vinden. Dat we ons iets meer verdiepen in de buurt of de wijk om de hoek en de mensen die daar wonen. Als we elkaar meer tegenkomen, gaan we minder in stereotypen denken.

Vrede wordt niet alleen op hoog niveau gesloten. Vrede kan zich ook openbaren in alledaagse zaken. Zoals een respectvolle en vriendelijke omgang met elkaar. Het benadrukken wat ons verbindt, in plaats van hameren op wat ons scheidt. Zo ontstaat vaak meer begrip en respect voor elkaar. Neemt de kans op spanningen af. En werken we samen aan een beter leven voor iedereen in Den Haag.

In die geest wens ik u een heel goed 2019.

Op de foto: ‘Helping each other in our way over the globe’. Jolly van der Velden.