Afslanktip van de maand: hopsen in een kerk

0
672


Voor de lijn-maand januari ging Kerk in Den Haag op zoek naar een bijzondere sportieve plek. In de voormalige rooms-katholieke kerk aan het Stadhoudersplantsoen zijn de springkussens van Planet Jump uitgerold.

Wie in januari goede voornemens in de praktijk wil brengen, zou eens naar het kerkgebouw tegenover het Museon kunnen gaan. Daar kun je prima afslanken door op de trampolines van Planet Jump te hopsen. Eigenaar Robbert Jol (46) vertelt: ‘Springen is zó effectief. Als ze een uur springen, hebben ze hun sport voor de week wel weer gehad.’
‘Ze’ zijn kinderen van twee tot zestien jaar, die volgens Jol die beweging hard nodig hebben en dus zijn doelgroep vormen. Ouders en begeleiders mogen ook de hoogte in stuiteren, als ze zich maar aan de voorschriften houden: niet met zijn tweeën op dezelfde trampoline en – uiteraard – niet vloeken of vechten.

Magische plek

Beschaving en respect staan voorop in de voormalige Kerk van de Heilige Martelaren van Gorcum. Niet voor niets spreekt Robbert Jol van ‘een magische plek’. ‘Het is een fijne plek, die rust uitstraalt.’ Baas Jol draait Neil Young, Bob Dylan en beschaafde Americana, wat bijdraagt aan de vredige atmosfeer. Dit is volgens Jol het enige ‘indoor trampoline park’ ter wereld in een kerk en de voormalige topsporter kan het weten, want hij heeft het hele internet afgeschuimd.
De man achter Planet Jump huurt de kerk sinds 2014 van de gemeente. Jol was in die tijd op zoek naar een locatie voor een springhal, want zoon James (7 jaar oud inmiddels) moest opgroeien met voldoende beweging. Daar schort het aan bij de jeugd van tegenwoordig, die vaak de deur niet meer uitkomt en zich met i-pads en games onledig houdt, in plaats van lekker te sporten. Daarom richtte Jol een stichting op en zocht hij een geschikte plek voor de springkussens. Zijn ideaal: het optimaliseren van het sporten en bewegen bij kinderen. ‘Dit heb ik voor James gedaan. Iedereen die wil komen, is welkom. Ik hoef er geen cent aan te verdienen.’

Salto’s

Dat zijn springhal in een kerk is gevestigd, betekent voor Jol heus wel iets. ‘Deze kerk is een ijkpunt in de buurt.’ Koste wat het kost wil hij voorkomen dat het gebouw ten prooi valt aan de alom heersende bouwhonger. ‘Er cirkelen natuurlijk altijd raven boven de kerk. Van die gasten die denken: lekker bouwen, lekker cashen.’
Maar het gaat hem toch vooral om het bevorderen van een gezonde levensstijl. Zoontje James is na vier jaar springen ‘ongelooflijk fit’. Trampolinespringen is een vloeiende beweging, de gewrichten worden niet belast. ‘Een uur springen is gelijk aan achttien kilometer hardlopen. Sommigen zeggen zelfs aan een marathon, maar daar wil ik niet aan.’ Moeilijke jongeren, kinderen met een handicap of andere beperking – allemaal zijn ze na een tijdje springen opgeknapt of juist afgekoeld. Je kunt salto’s en schroeven maken en allerhande figuren. En misschien nog wel mooier: ‘Er komt een stofje vrij in je hoofd. Daar word je blij van.’

Twee Britse begeleidsters van een springkind hebben dat ook ondervonden. Ze zouden best willen springen voor de lijn. Voor hen en voor iedereen boven de zestien: ‘losse’ volwassenen mogen ook komen hopsen. Wel op afspraak.

Tekst en foto: Matthijs Termeer