Vliegende doorstart oude Bethelkerk als buurtcentrum

0
644

Het nieuwe buurtcentrum Amadeus in een aanbouw van de oude Bethelkerk voorziet nu al in een behoefte. Bewoners hebben de ‘huiskamer voor de wijk’ gevonden, om er te eten, dansen, kaarten of te kletsen. Het succes verrast zelfs de initiatiefnemers.

Het was een mooie dag in het najaar, toen het buurtcentrum Amadeus (Mozartlaan, Loosduinen) officieel werd geopend. Een historisch moment en bovenal een grote overwinning voor de actievoerders van de Stichting Bethel Blijft. Zij hadden het toch maar voor elkaar gekregen: hun geliefde kerkgebouw uit 1938 bleef behouden! Op die dag luidde weer even de klok, een emotionele gebeurtenis.
Op de nieuwjaarsreceptie in Amadeus is de blijdschap nog even groot. ‘Het is mooi dat we samen een vuist maakten. We zijn op tijd opgestaan, dit mocht niet gebeuren’, zegt een buurtbewoner. Een vrijwilliger vertelt dat hij nooit had durven dromen dat dit het resultaat zou zijn. Een jaar geleden werd nog onderhandeld over verkoop van de kerk. Er gebeurden vreemde dingen. ‘Er meldde zich een man die 850.000 euro cash uit zijn portemonnee haalde. Ik heb hem uitgelegd dat het zo niet werkt in Nederland. Een kerk is geen koe die je koopt.’

Frits van Evert
Tientallen bewoners treffen elkaar in de Frits van Evertzaal van buurtcentrum Amadeus. De zaal is genoemd naar de eerste dominee van de Bethelkerk, die in de Tweede Wereldoorlog hulp bood aan joden. Hij werd opgepakt door de Duitsers en stierf in 1943 in kamp Vught. Een foto van Frits van Evert hangt bij de ingang.
Behalve deze grote, lichte ruimte met podium is er ook een kleinere zaal, een hal en keuken. Er moest flink worden verbouwd. ‘De laatste bewoners waren gescheiden mannen. Het was een zooitje. Ze hadden zelfs de toiletpotten meegenomen’, vertelt Irene Sjerp. Zij is voorzitter van de Stichting Bethel Blijft en de voortzetting daarvan, Amadeus, die zorgt voor alle activiteiten in het centrum.
Zij toont de oude kerkzaal die nu leeg is en waar ze zelf 54 jaar geleden trouwde. ‘De banken zijn verkocht aan een koptische kerk.’ Maar met de kerstdagen was er volop leven: honderd mensen genoten van een viering. ‘Als je rondkeek, zag je alleen blije gezichten. Daar doen we ‘t nou voor!’ Volgens de plannen zal het wijkcentrum in 2020 in de kerk trekken. De uitbouw en kosterswoning maken plaats voor de bouw van appartementen.

Bridge en yoga
Irene Sjerp is trots op wat er in zo’n korte tijd al is bereikt. ‘Het loopt als een trein.’ Als voorbeeld noemt ze de maaltijd (‘dineren bij Amadeus’) voor 7,50 en het succes van de livemuziek op de laatste zondag van de maand. ‘Dat is een rotdag voor veel mensen. Zij kunnen hier naar een muzikaal café met band. Iedereen ging meedoen.’ De voorzitter laat zien welke activiteiten er zijn: bridge, klaverjassen, yoga, tai chi, cursus aquarelleren, kunstgeschiedenis, colleges rechten, handwerkclub, samen een mozaïek maken. Zo’n 35 vrijwilligers houden het centrum draaiende. Ze hebben een app-groep waarop ze aangeven wanneer ze beschikbaar zijn.
Onder de bezoekers van het centrum zijn veel oud-kerkgangers. Maar Sjerp ziet ook nieuwe gezichten. Behalve de kerk, blijken de voetbalclubs HBS en Quick plekken waar men elkaar van kent. Het programma van Amadeus biedt voor elk wat wils en daar is men blij mee. ‘Als je mobiel bent, hoef je je in deze wijk niet te vervelen’, zegt een bezoekster. Op de receptie klinkt er applaus voor dit nieuwe buurtcentrum en zijn vrijwilligers. ‘Ik zie de toekomst positief tegemoet’, aldus Sjerp. En als het meezit, gaat de klok mogelijk wat vaker luiden.

Tekst: Hans Hemmes
Op de foto: In ‘Amadeus’ is het gezellig druk, vaak van vroeg tot laat.