Duizenden klimaatspijbellaars willen ‘een punt maken’

0
281

Nederlandse pubers lopen wel degelijk warm voor ‘grote’ kwesties. Dat blijkt zonneklaar uit de massale opkomst van scholieren bij de klimaatdemonstratie op het Malieveld. ‘Nederland is toch het land van de fietsen?’

‘Cee-oo-twee!’ klinkt er uit een groep meisjes, alsof het een populaire kreet is onder pubers met skinny jeans en achteloze omgangsvormen. En misschien is dat wel zo op de dag waarop de grote scholieren-klimaatdemonstratie annex spijbelactie Den Haag eventjes opschudt uit zijn winterslaap. Over het aantal demonstranten heeft iedereen zijn eigen lezing. Vijftienduizend, denkt een agent. Dertigduizend, roept de organisatie. In ieder geval zijn het er veel meer dan de verwachte vierduizend en zwermen ze tot aan het Scheveningse strand uit over de stad.
‘We zijn gekomen om een punt te maken’, zegt de vijftienjarige Talisha ferm. Haar vriendin Nynke, ook vijftien: ‘Ik vind het klimaat belangrijk.’ De twee havoleerlingen zijn uit Rotterdam Schiebroek met de metro naar Den Haag afgereisd en daar hebben ze ‘heel veel moeite’ voor moeten doen. Hun school liep er bepaald niet warm voor. Nynke, verontwaardigd: ‘De leraren praten er niet over. Ik had een discussie met de aardrijkskundedocent, dat het beter zou zijn om er een project van te maken.’ Daar kon geen sprake van zijn, tot onbegrip van de twee. Zoals ze ook niet begrijpen waarom de Nederlandse regering in hun ogen te weinig onderneemt om bijvoorbeeld CO2-uitstoot terug te dringen. ‘Nederland is modern en zou het goede voorbeeld moeten geven’, meent Talisha. ‘Heeft iedereen twee of drie auto’s nodig? Nederland is toch het land van de fietsen?’

Dagje vrij
Alles goed en wel, maar is het niet méér van deze tijd om lekker thuis te blijven en je verontwaardiging via Facebook kenbaar te maken? Een stuk of acht zestienjarige vwo-jongens van het Spinoza Lyceum in Amsterdam-Zuid kijkt elkaar besmuikt aan. Niemand zit tegenwoordig meer op Facebook, maakt een van hen behoedzaam duidelijk. Het is Instagram wat de klok slaat. Maar zoals Nynke uit Rotterdam voorzichtig opmerkt: ‘Op Insta wordt er niet echt over gesproken.’
De straat op dus. ‘We zijn hier voor een dagje vrij’, verklaart Ferdie, een van de Amsterdammers. ‘Maar noteer maar: om te demonstreren.’ De school van Ferdie en zijn vrienden deed niet moeilijk over het afvaardigen van de circa driehonderd leerlingen. Het is een dagje uit, vallen de vrienden van Ferdie hem bij. ‘Net als tandartsbezoek tijdens schooltijd’, meldt Antoine vanachter een bruine boterham. ‘Een win-winsituatie.’ ‘Wel de volgende keer liever in de zomer’, grapt Ferdie.
Niettemin zegt hij ‘wel boos’ te zijn. ‘Ik hoor veel verhalen. De Noordpool smelt, er is veel vervuiling, bossen worden gekapt, we stoten te veel CO2 uit.’ Antoine valt hem bij: ‘Ik weet er niet veel van, maar mijn algemene kennis zegt dat er iets moet gebeuren. Aan het klimaatverdrag, de overheid weet het zelf ook wel.’ Prem, die eerst van een afstandje heeft toegeluisterd: ‘Als de zeespiegel stijgt en de dijken doorbreken, zal Amsterdam snel onderstromen. Ik denk dat het een potentieel probleem is.’
Dus toch wel wat betrokkenheid. En nee, natuurlijk heeft het geen zin om te protesteren op sociale media. ‘Ik geloof dat dit sowieso meer impact heeft’, zegt Ferdie. ‘We hebben Den Haag enigszins opgehouden.’ Antoine: ‘Het gaat vooral om het getal.’

Te lui
Flink kritische geluiden zijn er ook te horen. ‘Ze doen wel beloften, maar komen ze niet na’, sputtert Amy (13), een van de drie meisjes die een karton met de tekst ‘Stop denying our earth is dying’ uit Arnhem hebben meegenomen. ‘We zijn te lui om het te veranderen, we vinden het wel prima’, zegt Talisha uit Rotterdam. Ze echoot met deze uitspraak de genadeloze analyse van Greta Thunberg, de zestienjarige Zweedse die met haar onvermoeibare ‘klimaatstaking’ Belgische en Nederlandse pubers in beweging heeft gebracht. ‘Je kunt er niet geen mening over hebben’, stelt Ferdie uit Amsterdam. ‘Het gaat iedereen aan.’

Tekst en foto: Matthijs Termeer
Op de foto: Anniek, Amy en Amy (sic!) uit Arnhem: ‘We demonstreren voor het milieu, omdat het heel slecht is.’ Ze houden een bord vast met de tekst: Stop denying our earth is dying. Uitsnede.