Laan van Meerdervoort met andere ogen

0
423

Onlangs verscheen een boek over de Laan van Meerdervoort. De laan blijkt een insprerende plek voor geestelijk leven te zijn.

Iedereen kent de Laan van Meerdervoort als een van de langste lanen van Nederland. Maar er valt veel meer te vertellen over de bouwstijlen van huizen, de mensen die er wonen, werken en passeren. Het boek Laan van Meerdervoort: een dwarsdoorsnede van Den Haag laat je op een andere, verdiepende manier naar deze laan kijken.

De rondleiding op papier begint op nummer 1a bij het pand van de Vrijmetselarij en theosofie, waar mensen zichzelf en ‘universele broederschap’ leren kennen. Een gewoon woonhuis dat toch een tempel is. De laan blijkt een inspirerende plek te zijn voor geestelijk leven. Op nummer 627 staat de protestantse Bethlehemkerk. Op nummer 995 komen de remonstranten bij elkaar in de kerk die in 1956 is geopend. Een opvallend gebouw op een heuvel. En bijna aan het eind is vanaf de laan de markante rooms-katholieke Pastoor van Arskerk te zien. Ze komen allemaal aan bod.
Het boek is eigenlijk driedimensionaal: elke schrijfster zorgt voor een eigen invulling. Liza van der Kuik vertelt alles over architectuur, terwijl Jolly van der Velden en Margot Berends foto’s maakten en gesprekken voerden. Zij wandelden van het begin naar het einde van de laan en ontmoetten elkaar halverwege. Toevallig voor de Bethlehemkerk, waar ze gastvrij werden ontvangen. Als lezer kun je die route ook volgen: er is een soort tijdlijn die aangeeft waar je bent tussen centrum en Loosduinen.
De vele weetjes, anekdotes en vergeten geschiedenissen maken het boek tot een standaardwerk dat elke Hagenaar of Hagenees in de kast moet hebben.

Door Hans Hemmes

Laan van Meerdervoort, De Nieuwe Haagsche. Prijs: 19,95.