Haagse heldin: Mariska Veres

0
1440

Het was een passie voor muziek, die Mariska Veres al op vijftienjarige leeftijd tot een loopbaan als zangeres en toetsenist aanzette. De Haagse, dochter van een Hongaarse violist en orkestleider, brak in 1962 door met winst in een talentenjacht. Daarna ontrolde zich in sneltreinvaart een succesvol artiestenbestaan. Veres zong in het Nederlands en Engels in talloze bandjes en bands, met als hoogtepunt Shocking Blue. Met deze groep behaalde ze van eind jaren zestig tot midden jaren zeventig wereldwijd triomfen, de bekendste hit was Venus. Maar Shocking Blue hield het toeren niet vol, ondanks Veres’ voorliefde voor hotels. Ze was later nog actief in jazz en hardrock, voordat ze met ‘haar’ band een succesvolle comeback maakte. Op 59-jarige leeftijd stierf Mariska Veres aan galblaaskanker, een ziekte die zich drie weken voor haar dood openbaarde.