‘Vrouwen hebben meer geduld en wilskracht’

0
899

Vrouwen die nog wat te leren hebben qua Nederlands en omgangsvormen, krijgen bij wereldrestaurant Taboulé de kans om zich te ontplooien. Ze willen dat om ‘de volgende twee generaties een betere toekomst te kunnen geven’, aldus mede-initiatiefnemer Mariëlle de Groot.

‘Wat een lekker ding weer zeg’, glundert Hans, die z’n vingers aflikt bij het zien van de kleurrijke salade, voordat-ie er flink in hapt. Hij is in het Multicultureel Ontmoetingscentrum Schilderswijk, waar wereldrestaurant Taboulé vandaag kookt.

Mariëlle de Groot is mede-initiatiefnemer van deze sociale coöperatie, gehuisvest aan de Weimarstraat 137. Zij zet projecten op waarbij je als groep samenwerkt om kennis en vaardigheden op te doen, zelfverzekerder te worden, en – idealiter – de weg naar betaald werk te vinden. ‘De meeste vrouwen van Taboulé wonen al jaren in Nederland, maar willen handiger worden in de taal en in sociale omgangsvormen, om aan betaald werk te komen. Veel huismoeders missen de nodige werkervaring, diploma’s en een bewustzijn van hun talenten.’

Zalig

De vrouwen doen voor Taboulé zoveel mogelijk zelf, ze zorgen voor de hele bedrijfsvoering: personeel regelen, inkopen doen, koken, onderhandelen met sponsors, enzovoorts. Maar professionele begeleiding krijgen ze wel, benadrukt De Groot: ‘Een fantastisch voorbeeld: in een offerte schreef een van onze mensen “Ik wens u alvast een zalige maaltijd”. Afgezien van het feit dat het woord “zalig” wat vreemd klinkt uit de mond van een moslima boven de grote rivieren, verwachten bedrijven dergelijke stijlfouten niet. Hier krijgen ze de kans om zichzelf continue te verbeteren.’

De Groot ziet dat de vrouwen door het werk steeds meer in zichzelf gaan geloven. ‘Toen ik een van onze dames vroeg of zij met haar achtergrond als ontwerpster een plan wilde maken voor de inrichting van het nieuwe pand aan de Weimarstraat, zag ik een twinkeling in haar ogen. Ze kan goed koken, maar werd nu eindelijk weer eens aangesproken op haar echte talent. Zij ontpopt zich nu tot een trotse vlinder en slaat haar vleugels uit.’ In negen van de tien gevallen bepalen ‘mentale beperkingen’ of iemand zich klaar voelt voor de volgende stap op de arbeidsmarkt. ‘Veel vrouwen denken: als ik met een tijdelijke baan mijn uitkering verlies, en ik word weer werkloos, dan zak ik nog veel verder weg.’

Veel zaaien

Taboulé biedt vrouwen professionele en persoonlijke uitdagingen, maar ook de ruimte om de sores van thuis te verwerken. De Groot: ‘Als je voor jezelf wilt zorgen, dan zul je thuis de discussie over traditionele rolverhoudingen moeten aangaan. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot.’ Dat is overigens niet de (enige) reden waarom er geen mannen in de keuken staan. ‘Voor dit type sociale coöperatie heb je kwaliteiten nodig die mannen minder aantrekkelijk vinden, en die ik bij hen eerlijk gezegd ook minder tegenkom. Je hebt veel geduld en wilskracht nodig: de vrouwen die anderhalf jaar geleden voor Taboulé zijn begonnen, moeten nog steeds in zichzelf investeren. Veel zaaien, voordat je samen kunt oogsten. Vrouwen kijken, eerder dan mannen, door de ogen van hun kinderen, om te zien hoe ze de volgende twee generaties een betere toekomst kunnen geven. Je moet ook veel willen praten en overleggen, samen problemen oplossen. Over je ego heenstappen. Dat past naar mijn ervaring vrouwen beter dan mannen.’

Taboulé zoekt cateringklussen, zoals lunchopdrachten, bij bedrijven overdag. Informatie: info@taboulecooperatie.nl of 06 40 40 00 29.

Tekst: Robert Reijns. Foto’s van Taboulé.