Haagse heldin: Sara de Bronovo

0
509

Sara Katharina de Bronovo was de vrouw achter het gelijknamige ziekenhuis, dat begon als Opleidingshuis tot Ziekenverpleging en later bekend werd als Haagsche Diaconesseninrichting (zie foto uit 1896: Laan van Meerdervoort 84). De Bronovo was verpleegster en docent verpleegkunde, afkomstig uit een marine-milieu in Hellevoetsluis. Na een verhuizing naar Den Haag in 1861 begon zij aan haar goede werken, geïnspireerd door Het Réveil, een negentiende-eeuwse opleving van het gereformeerde denken en handelen. Het Réveil leidde tot maatschappelijke betrokkenheid in de vorm van onder meer armen- en ziekenzorg en bestrijding van alcoholisme. De Bronovo zette zich in voor de Vereniging tot Zedelijke Verbetering van Gevangenen en richtte het Opleidingshuis tot Ziekenverpleging op. Het latere Bronovo zou een belangrijke rol spelen in de Haagse ziekenhuiswereld, met de oprichtster tot haar dood op zeventigjarige leeftijd ferm aan het roer.

Tekst: Matthijs Termeer

Op de foto: het nieuwe Bronovo-ziekenhuis in Benoordenhout.