Tamarah Benima over jodendom (29/5)

Rabbijn Tamarah Benima (68) houdt een lezing over het jodendom. Ze leefde lange tijd een seculier leven, maar keerde via de mystiek en het soefisme terug naar de joodse praktijk. Eerder vertelde ze in de Volkskrant: ‘Voor de meeste joden is religie niet relevant. Dat is al twee eeuwen zo. Driekwart van de leden van mijn gemeente kijkt je glazig aan als je vraagt of God bestaat. Dan antwoorden ze: “Dat weet ik niet.” Het joodse volk is één van de eerste volkeren die seculariseerden. Je hoort bij het joodse volk door geboorte. Er zijn atheïstische joden of gelovige joden. Dat is anders dan bij het christendom, waar je christen bent op basis van een geloofsovertuiging. Ik zie geen jongeren in de sjoel tussen de 15 en 35 jaar. Kinderen vieren op hun 12de of 13de hun bar of bat mitswa nog in de sjoel. Ze komen pas terug als zij kinderen krijgen, en hun zoon willen laten besnijden of joodse les voor de kinderen willen. Tenzij ze gemengd trouwen, want dan zijn we de meesten toch kwijt. We zijn als joden tegenwoordig kwetsbaar. Dat Europa steeds meer antisemitisch gehersenspoelde migranten ontvangt, maakt de angst onder gelovige joden groter.’

Woe. 29 mei. 20 u. € 5. Maranathakerk, 2e Sweelinckstraat 156.