Cécile, bedankt voor het aanvechten van Vrouwenkiesrecht

0
570

Dat vrouwen op 9 mei 1919 het Algemeen Kiesrecht kregen, is een verdienste van voorvechtsters als Cécile de Jong van Beek en Donk.

Cécile de Jong van Beek en Donk is bekend geworden door haar boek Hilda van Suylenburg, waarin een jonge freule zich afzet tegen haar voorname Haagse milieu en zich sterk maakt voor vrouwenemancipatie. Het boek verscheen in 1897 en bleef bepaald niet onopgemerkt. Vrouwenkiesrecht, de achterhaalde wetgeving ten aanzien van vrouwen, het recht van gegoede vrouwen om te werken en zich te ontwikkelenː het waren thema’s die steeds meer begonnen te leven onder het zich emanciperende vrouwelijk deel van de bevolking. Ze zouden schrijfster De Jong haar hele leven bezighouden en met Hilda een bestseller en feministische klassieker opleveren. Net als haar romanpersonage groeide ze op in een welgestelde familie, met een ongelukkig huwelijk dat als inspiratie diende. Na haar scheiding bekeerde ze zich tot het rooms-katholicisme. Ze schreef hierover het boek Bij de waskaarsen.

Tekst: Matthijs Termeer