‘Arcade’ van Duncan Laurence klinkt ook in de kerk

0
700

Het winnende Songfestivalliedje ‘Arcade’ heeft op de zondagochtend na de finale in Tel Aviv ook geklonken in de Maranathakerk. Organist Bert van Stam speelde na de kerkdienst een improvisatie op de melodie.

Toen Duncan Laurence eenmaal de finale van het Euro Songfestival had bereikt, leek het organist Bert van Stam een aardig idee om het populaire wijsje die zondag te gebruiken als leidraad voor zijn ‘slotmuziek’, de muzikale afsluiter na de dienst. Zo kwam het ook op de Orde van Dienst te staan. Van Stam improviseert graag. Hij is ook componist.

Welgemeend applaus

Predikant Axel Wicke omarmde het idee en vroeg de kerkgangers na het officiële einde weer even te gaan zitten, ‘omdat de organist ons nog even wil meevoeren naar de sfeer van het Songfestival.’ Aandachtig luisterde iedereen naar de ingetogen vertolking van ‘Arcade’. Na afloop volgde een welgemeend applaus. Ook de kinderen van de kindernevendienst, die in een zijzaaltje de muziek hoorden, reageerden opgetogen. Het liedje van Duncan!

Die dag plaatste Wicke ook nog een bericht op twitter, met het geluidsfragment erbij. Het twitterbericht werd onmiddellijk opgepakt en gedeeld. Enthousiaste reacties werden opgetikt.

Gevraagd naar de reden van de bijval, denkt Bert van Stam die te moeten zoeken in de ongewone combinatie: een eenvoudige maar populaire melodie, vertolkt op een klassiek instrument. Van Stam, die ook concertorganist is, houdt ervan in de kerk niet alleen het klassieke repertoire te spelen, maar ook actuele muziek ten gehore te brengen. Zo vertolkt hij regelmatig ‘Pop-Stücke’ van de Duitse componist Michael Schütz.

Om de improvisatie van ‘Arcade’ te beluisteren: klik hier.