Een nieuwe kijk op de islam – Gemeentemuseum

Ruim een jaar lang bezocht Hagenaar Marwan Bassiouni meer dan 70 moskeeën in Nederland. Hij keek er uit het raam, deed een paar stappen naar achter, stelde de lens scherp en klik. Zo werd de serie ‘New Dutch Views geboren’, een foto-expositie van de jonge fotograaf in het Fotomuseum.

Marwan Bassiouni, opgegroeid in Zwitserland, woont nu 4,5 jaar in Nederland. In 2018 studeerde hij af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Bassiouni ontving de prestigieuze W. Eugene Smith Student Grant en veel andere prijzen. Voor de tentoonstelling New Dutch Views in het Fotomuseum maakte hij landschapsfoto’s vanuit moskeeën door heel Nederland. ‘Ik geloof niet dat mijn foto’s het negatieve denken over de islam en moslims kunnen veranderen, hoewel ik wel hoop dat ze iets bijdragen’, zegt Bassiouni over de expositie. ‘De serie laat de diversiteit van de islam zien in ogenschijnlijk contrast met Nederlandse landschappen. Ogenschijnlijk, want de islam ís het Westen tegenwoordig. New Dutch Views verwijst daarom niet alleen naar de perspectieven vanuit de gebedshuizen, maar ook naar de zienswijze dat de islam bij Nederland hoort.’ De foto’s gaan gepaard met korte overdenkingen van de fotograaf, die de Nederlandse moskeearchitectuur een symbool van goede integratie vindt: ‘Ze hebben dezelfde hoogte als omliggende gebouwen, een bescheiden minaret, en er is vaak voor baksteen gekozen.’ Maar als je integratie wilt zien als een handreiking van beide kanten, wil hij er wel een kritische noot aan toevoegen: ‘De meeste moskeeën staan vaak wat buiten de stad. Bij de foto’s heb ik niet vermeld waar ze gemaakt zijn, een aantal moskeeën moet helaas beveiligd worden.’  

New Dutch Views verbeeldt symbolisch Bassiouni’s dubbele culturele achtergrond, en illustreert het ontstaan van een nieuwe westers-islamitische identiteit.

Expositie tot 1 september 2019. Info: Fotomuseum Den Haag.