Orgel-legende Sander van Marion op afscheidstournee

0
1037

Sander van Marion neemt afscheid als kerkorganist. Hij houdt ervan het licht te houden: ‘Niet alle registers openen. Ik zoek het in de afwisseling, de kleuren.’

Organist Sander van Marion (80) is na zestig jaar bezig met zijn grote afscheidstournee als kerkorganist. Hij speelt in kerken overal in het land: van Voorschoten tot Beekbergen en van het Friese Workum tot Roermond. Wel blijft hij over de hele wereld orgelconcerten geven, maar een enkel concert in Nederland blijft mogelijk.

In kringen van muziekliefhebbers heeft hij de status van levende legende allang bereikt. Toch is Sander van Marion zelf altijd bescheiden gebleven. ‘Ik ben vooral dankbaar dat ik nog één keer kan uitdragen dat een orgel lekker licht klinkt.’ Hij krijgt veel reacties op zijn optredens en is uiterst tevreden over de belangstelling. Maar het afscheid raakt hem ook. ‘Het is emotioneel, want het is voor het laatst dat ik in zo’n prachtige kerk als de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond speel.’

Stereo

Van Marion gaf zijn eerste orgelconcert als 18-jarige en werd de vaste organist van de Prins Willemkerk op Scheveningen (met duizend zitplaatsen), jaren geleden gesloopt. Toen volgde de Bethelkerk, met een voor Nederland uniek orgel. De toenmalige krant De Nieuwe Haagsche sprak van een stereo-orgel, omdat het geluid zowel van links als van rechts komt. Van Marion heeft er zijn handelsmerk verder kunnen ontwikkelen. ‘Niet alle registers openen, dat is te zwaar. Ik zoek het in de afwisseling, de kleuren.’

Zijn Diensten aan Zee in de Bethelkerk zijn al veertig jaar een begrip. ‘Sander van Marion speelt de sterren van hemel’, meldt de kerk op haar website. Zijn leven is sowieso een aaneenschakeling van superlatieven: hij bespeelde het grootste orgel ter wereld (in de Duitse stad Passau) en het oudste (in het Zwitserse Sion). Waar is hij het meest trots op? ‘Het is vooral dankbaarheid dat ik deze kans gekregen heb.’

Maar op de valreep heeft hij ook een waarschuwing. ‘Ik vind het angstig hoe jongeren combo’s in de dienst willen. Waar gaan we dan heen? Een orgel is toch goed in samenwerking met andere instrumenten, laten ze dat eens proberen.’ Een orgelloze zondag, dat kan Sander Van Marion zich niet voorstellen.

De Bethelkerk aan de Jurriaan Kokstraat in Scheveningen neemt op 7 juli in een speciale morgendienst afscheid van de cantor-organist. Predikant: Aart Mak van radio Bloemendaal. De Diensten aan Zee blijft hij nog wel doen, vanaf september elke 2de zondag 17.00 uur.

Tekst: Hans Hemmes