Vlakbij op vakantie met een lunch voor één euro

Reizen hoeft niet duur te zijn en ook hoef je niet ver weg. In de Schilderswijk kun je een complete ontdekkingstocht maken. Onder de touroperators bevinden zich twee Haagse kerken.

‘Kijk daar nou eens! Wat een bijzondere kleding! En wat een apart gebouw!’ Iemand die reizen leuk vindt, wil anderen ook graag deelgenoot maken van zijn of haar ontdekkingen. Dat geldt ook voor ‘stadsavonturier’ Janny Nijwening (predikant van de Haagse doopsgezinde kerk) en ‘dwaalliefhebber’ Margriet Quarles (lid van de Lukaskerk). Beiden trekken medereizigers over de streep om de Haagse Schilderswijk te ontdekken.

Voor zowel Nijwening als Quarles is Itai Cohn een inspiratiebron. Deze beeldend kunstenaar en betrokken wijkbewoner begon vier jaar geleden met zijn Schilderswijk-bewonerstours. Cohn vindt het belangrijk dat er een genuanceerd beeld van zijn wijk wordt neergezet en ook dat buurtbewoners meeprofiteren van het toerisme.

Stoute schoenen

Nijwening ervaart Den Haag als een gesegregeerde stad, ‘Je hoeft elkaar nooit te ontmoeten als je dat niet wilt. Daarom vond ik het belangrijk om mijn jongeren (de 12+ jongerengroep van de doopsgezinde kerk) mee te nemen naar een deel van de stad waar ze normaal niet komen.’

Itai Cohn maakte een excursie op maat voor deze jongeren: van de moskee via het weeshuis van de hervormde diaconie naar het huis van een lokale kunstverzamelaar. Nijwening vertelt: ‘De moskee aan de Wagenstraat maakte het meeste indruk. We mochten het gebed meemaken, het werd steeds voller terwijl mensen buiten alvast bezig waren de iftar-maaltijd  klaar te maken. De vriendelijkheid en de gastvrijheid vielen de jongeren op.’ Kort daarop volgde een uitnodiging aan de moskee. ‘Naïm, die ons in de Wagenstraat had rondgeleid, kwam op bezoek. Hij had eigenlijk weinig tijd maar bleef toch de hele avond en at met ons mee!’

‘De vreemde wereld ligt in Den Haag letterlijk om de hoek’, vindt Janny Nijwening. Maar lang niet iedereen slaat die hoek om. Wat is er volgens haar voor nodig om de stoute schoenen aan te trekken? ‘Het belangrijkste is dat iemand je uitnodigt om te komen kijken. Iemand moet je op het idee brengen. Die nieuwsgierigheid, die is er wel bij de jongeren. Maar ze zetten niet automatisch de eerste stap.’

Minima

Ook Margriet Quarles van de Lukaskerk wil medereizigers verleiden om de Schilderswijk in te trekken. Gelegen aan het Om en bij, is de Lukaskerk zelf op en top ‘Schilderswijks’. De Lukaskerk wil niet alleen aandacht vragen voor het multireligieuze en multiculturele aspect van de wijk, maar ook voor het feit dat 58 procent van de bewoners tot langdurige minima behoort. ‘Om dat aan den lijve te ondervinden, sturen wij de deelnemers aan onze “Schilderswijk experience” op pad met een routebeschrijving en ieder één euro’, vertelt Quarles. ‘De uitdaging is om met dat geld samen een lunch te organiseren. Het is natuurlijk extra leuk als ze die uitdaging aangaan en er echt een mooie lunch van proberen te maken.’

Voor Quarles was de ISIS-demonstratie in de Schilderswijk (juli 2014) het moment om in actie te komen. ‘Ik wilde daar graag een andere gedachte tegenover zetten: het inzicht dat het belangrijk is om elkaar te blijven ontmoeten.’ Die ontmoetingen gaan niet vanzelf, merkt ook Quarles, zij moet er een hoop energie in steken. Maar toch werpt het af en toe vruchten af. Als deelnemers aan de experience verrast zijn over hoe schoon en vriendelijk het in de Schilderswijk is, en hoeveel gezellige parkjes en speeltuinen er zijn.

Het wandelen door de wijk is voor Margriet Quarles een perfecte manier om de stad beter te leren kennen. ‘Ik wandel zelf al een poosje en dat hoeft echt niet per se in de natuur te zijn. Ook in de stad loop ik mijn hoofd leeg. Vooral dwalen, zonder doel, heerlijk! Juist dan ontdek je de mooiste plekjes in de stad.’

Tekst: Hester Jansen

Info: schilderswijkbewonerstours.nl of aanmelden via lukaskerk@hotmail.com.