Verhalen aan zee (2): Mascha en Doreen

0
237

Greet Kappers (hoofdredacteur) loopt soms op strandwandelaars af, en knoopt dan – ongedwongen – gesprekken met ze aan. Dat levert bijzondere inzichten op. Ook over zingeving en geloof. De gesprekken schreef ze uit in interviews voor parochieblad Stella Maris. Kerk in Den Haag publiceert een reeks.

Op een winderige, maar zonnige dag begin mei hoor ik muziek op de trappen van de boulevard. Twee jonge vrouwen zingen en spelen gitaar. Wat is er nou leuker dan om daar bij te gaan zitten, te genieten en een gesprekje met ze aan te knopen?

Doreen (19 jaar) en Mascha (18 jaar) kennen elkaar sinds een vakantie in 2013. Beiden  waren op dezelfde camping en Mascha vroeg Doreen – die net was aangekomen – om mee te doen met een spel. En zo is de vriendschap ontstaan.

Mascha komt uit Sittard-Geleen en Doreen uit Emmen.  Maar de afstand is geen belemmering voor hun vriendschap: ze zien en spreken elkaar geregeld. Vandaag hebben ze in Utrecht afgesproken om samen verder te reizen voor een dagje  Scheveningen.

Voor anderen

Doreen studeert HBO Social Work en wil de hulpverlening in als ze klaar is. Liefst hulpverlening waar ze muziek in kan zetten als middel: “De behoefte om voor anderen iets te betekenen komt voort uit mijn geloof.  Ik wil naastenliefde op deze manier vormgeven. Ik ben lid van de Vrije Baptisten gemeente in Emmen, een heel jonge gemeente waar veel muziek wordt gemaakt. Oorspronkelijk kom ik uit de PKN (Protestantse Kerk Nederland), maar daar zijn bijna geen jongeren van mijn leeftijd. Bij de Vrije Baptisten wordt geweldig kinderwerk gedaan. Zelf zit ik in de leiding bij de groep kinderen van 4 tot 6 jaar. Ik doe daar ook veel met muziek. Zo hadden we dit jaar een Kids Praise, waarin veel kinderliedjes werden gezongen. Daar word ik echt blij van!”

Alsof ik één was met de zaal

Mascha studeert voor onderwijs assistent en is over 5 weken klaar met de opleiding. “Als ik klaar ben ga ik eerst een jaar reizen en werken. Daarna wil ik muziektherapie studeren in Enschede. Ik wil met muziek mensen helpen. Het sociale zit een beetje in de familie. Mijn oom is ook muziektherapeut en mijn moeder heeft Social Work gestudeerd. Als ik de opleiding muziektherapie heb afgerond wil mijn oom samen met mij een eigen praktijk voor muziektherapie beginnen.” Ze is wel eens met Doreen mee geweest naar een viering in Emmen: “Dat vond ik wel heel erg gaaf. Het sprak me aan, de manier waarop er naar dingen wordt gekeken, de hele sfeer. Het was alsof ik één was met de zaal.”

Ongemakkelijke stilte

Beiden hebben een passie voor muziek. Doreen: “Muziek kan zoveel doen voor mensen. Tijdens een maaltijd met vluchtelingen heb ik muziek gemaakt. Ik kreeg daar veel goede reacties op. En via een maatjesproject van school heb ik een vriendin leren kennen, die op haar 14e in haar eentje vanuit Burundi naar Nederland is gevlucht. Ze is verlegen en spreekt niet zo goed Nederlands, omdat je geen taallessen mag krijgen als je geen status hebt. Maar via de muziek hebben we een goed contact. Muziek breekt de ongemakkelijke stilte soms.” Mascha vult aan: “Ja, dat was in het begin ook zo tussen ons. Door samen muziek te maken werd het contact gemakkelijker.”

Ze hebben een tip voor de Haagse kerken. “Je moet met je tijd meegaan en een open mind hebben. Jonge mensen komen vanwege de muziek, pas later komt de vraag of ze zich ook kunnen vinden in de opvattingen. Doe bijvoorbeeld Djembé workshops, dat is hartstikke leuk. En dat kunnen jongeren dan later ook in een dienst doen.”

Tekst: Greet Kappers